Diabetes: begeleiding en zorg
Heb je of zorg je voor iemand met diabetes?
Diabetes of suikerziekte kan een verregaande invloed hebben op het dagelijkse leven. Je moet constant waakzaam zijn en goede begeleiding is nodig. Met de gespecialiseerde thuisverpleging van i-mens ben je gerust.
Waarvoor een beroep doen op thuisverpleging?
Glycemie controleren
Je glycemie geeft het glucose- of suikergehalte in je bloed weer. Bij diabetes is er een verhoogde bloedsuikerspiegel. Het is essentieel om de glycemie regelmatig te meten. Onze thuisverpleegkundige komt langs voor de controle ervan of leert jou om zelf je glycemie te meten.
Insuline toedienen
Wanneer de alvleesklier geen of onvoldoende insuline produceert, moet insuline toegediend worden. De arts beslist samen met jou, welke soort(en), hoeveel inspuitingen en hoeveel insuline je nodig hebt. De thuisverpleegkundige komt langs voor het toedienen van de insuline of leert je de juiste injectietechniek aan.
Incretine-mimetica toedienen
Bij mensen met type 2 diabetes is het tekort aan incretine na de maaltijd mee verantwoordelijk voor de stijging van de bloedsuikerwaarden. De behandeling bestaat uit het innemen van incretine onder de vorm van tabletten of inspuitingen.
Orale medicatie klaarzetten
Orale medicatie neem je in via de mond. In het geval van diabetes type 2 zijn orale antidiabetica, ofwel bloedsuikerverlagende middelen via de mond, vaak de eerste keuze.
Voortraject en zorgtraject diabetes
Voor diabetespatiënten is het bepalen en verkrijgen van juiste omkadering en begeleiding cruciaal. Ontdek hier meer.