Hybride Zorgpad Diabetes

Door Joyce Kaes

Raf De Loore (74) heeft al 30 jaar diabetes type 2, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. In de beginjaren ging hij er nonchalant mee om. Ondertussen heeft Raf het roer helemaal omgegooid en stapte hij in het project Hybride Zorgpad Diabetes. Een 9-maand durende klinische studie van i-mens. Negen maanden later is hij 8kg kwijt, en is zijn gemiddelde bloedsuikerspiegel gedaald.

Meer weten over het Hybride Zorgpad Diabetes?

i-mens startte met een project om de diabeteseducatie te optimaliseren. “We vertrokken van het bestaande traject met begeleiding aan huis, en voegden er digitale zelfmonitoring en zorg op afstand aan toe. Zo geven we advies wanneer dat de patiënt ons nodig heeft,” aldus Lieselotte Sandra, hoofdonderzoeker en coördinator diabeteseducatoren bij i-mens.

De deelnemers namen dagelijks hun glycemie (suiker) en bloeddruk via een glycemie- en bloeddrukmeter die gekoppeld waren aan de smartphone. Via een app stuurden ze de waarden door.

Voor mij is het hybride zorgpad een redmiddel; echt ongelofelijk!

Raf, patiënt diabetes type 2

“i-mens heeft de tijd genomen om me wegwijs te maken met de app en toestellen,” zegt Raf. “Toen mijn suiker een aantal keer te laag stond, belde een verpleegkundige van Z-plus me onmiddellijk op. En dat doen ze met empathie. Het geeft me een veilig gevoel”.

In het ziekenhuis weet je wanneer de patiënt je nodig heeft. Als thuisverpleegkundige is dat moeilijker. "De zorgcentrale Z-plus speelt in ons project de rol van controletoren. Zij volgden de patiënt en diens parameters op en informeerden ons indien er een interventie nodig was,” legt Lieselotte uit.

Ook artsen zijn enthousiast

Raf krijgt jaarlijks steun en advies van zijn diabeteseducator, huisarts en specialist. Die laatste is enthousiast over Rafs deelname aan het project. “Mijn specialist staat 200% achter het Hybride Zorgpad Diabetes omdat alles automatisch geregistreerd wordt. Zo kan je niet foefelen met de suikerwaarden, wat in dat papieren boekje wel kan. En de app stuurt een reminder. Zo vergeet je ook niet te meten.”

Wat is hybride zorg?

“Zorg blijft in de eerste plaats een taak voor mensen. De 10.000 zorgverleners aan huis blijven onze grootste sterkte. Bij hybride zorg combineren we die menskracht met technologie om nog betere zorg te bieden. Paradoxaal genoeg bieden we dus menselijkere zorg door technologie,” aldus Dorien Vandormael, strategisch manager Innovatie.

Het definitieve eindrapport wordt eind maart 2024 gepubliceerd en i-mens gaat alvast achter de schermen aan de slag met een vervolgproject. Raf is alvast overtuigd van het project.

Ik was nogal nonchalant met mijn diabetes

Raf, patiënt diabetes type 2

“Als ik kan kiezen, zou ik resoluut gaan voor het Hybride Zorgpad. Nu alles automatisch en digitaal verliep en je direct geholpen wordt, ben ik meer gestimuleerd om mijn suikerziekte beter in de gaten te houden,” vertelt Raf nog.

Wil je meer informatie over dit project?

Contacteer Joyce Kaes, expert innovatie
innovatie@i-mens.be
GSM: 0499 99 93 09

Ook interessant