Vrijwilliger Katleen brengt gemoedsrust
Door Eline De Wit
Wat als je tachtiger bent en zo lang mogelijk thuis wil blijven met je partner? Dan doe je net als Hilde (84) en Oswald (83) beroep op (professionele) hulpverlening. Naast thuisverpleging en gezinszorg, komt ook vrijwilliger Katleen (54) bij hen over de vloer. Zo vindt Oswald, mantelzorger voor zijn vrouw, de nodige mentale rust.
Begin 2022 brak Hilde haar been na een val. Sindsdien stapt ze erg moeizaam. Daarom verplaatst ze zich met een rolstoel met besturing doorheen het huis. De schroeven op de muren maken duidelijk dat dat niet altijd even vlot verloopt.
Oswald: “Hilde wil nog zoveel mogelijk zelf doen. Maar vaak valt ze daarbij uit haar rolstoel of laat ze dingen vallen. Soms gaat het zeer goed met haar. Dan leest ze de krant of de Libelle. Op andere momenten ziet ze haar kinderen, terwijl die er niet echt zijn. Door de ziekte van Parkinson hallucineert ze regelmatig. Het zorgt ervoor dat ik Hilde nooit alleen durf laten.”
Extra zorg in huis
Oswald en Hilde schakelden 2 jaar geleden i-mens in voor professionele hulp. De thuisverpleegkundigen komen meerdere keren per dag langs voor Hilde. En op maandag en woensdag bieden verzorgenden telkens 2 uur ondersteuning. Maar het grootste deel van de dag is Oswald alleen om voor Hilde te zorgen.
Oswald: “Daarom heb ik bij i-mens gevraagd naar iemand om Hilde gezelschap te houden, zodat ik even een adempauze heb. Niet veel later is Katleen bij ons gestart als vrijwilliger."
Even ontzorgen
Oswald zorgt met alle liefde voor zijn vrouw, maar dat kent ook zijn limieten. Dag in dag uit mantelzorger zijn is niet te onderschatten.
Katleen: “Ik ben er om Oswald even te ontzorgen. Het koppel is me daar enorm dankbaar voor. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze me wel 10 keer bedanken als ik bij hen ben.”
Katleen is een geschenk voor ons
Katleen gaat 2 keer per week langs bij Hilde en Oswald, van half 2 tot 5 uur. Wanneer zij toekomt, kruipt Oswald meteen in bed.
Katleen: “Terwijl Oswald even rust, ruim ik de tafel af, doe ik de afwas en enkele huishoudelijke taken. Maar ik ontlast hem vooral door een oogje in het zeil te houden. In de namiddag kan hij op het gemak boodschappen doen, zonder te vrezen dat Hilde zou vallen en niet meer rechtop raken.
Doordat ik Hilde al even ken, merk ik meteen wanneer ze verward is. Ze spreekt dan met een dubbele tong, eet niet goed en ziet dingen die er niet zijn. Ze denkt bijvoorbeeld dat iemand wafels aan de deur heeft verkocht of dat er heel veel mensen in huis zijn. Als ik de verpleegkundigen dan zie, breng ik hen op de hoogte van haar toestand. Zo kunnen ze daarop inspelen tijdens de zorg."
Ik draag Oswald en Hilde in mijn hart
Kind aan huis
Katleen: “Hilde en Oswald zijn een koppel uit de 1000. Ze zien elkaar enorm graag. Dat merk je aan kleine dingen, zoals een kneep in elkaars schouder. Maar ook voor mij zijn ze enorm in de weer. Ze laten me deelnemen aan zoveel gezellige momenten: een koffietje drinken, gezellig babbelen, mijmeren over hun reizen van vroeger ...
Het is hier geen moment stil. In de zomer barbecuet Oswald buiten een heerlijke côte à l’os en drinken we een aperitiefje op hun terras. Ik voel me dan ook kind aan huis en draag hen in mijn hart.”
Ook nood aan wat hulp of goed gezelschap?
Onze vrijwilligers kunnen je zowel overdag, 's avonds, 's nachts als in het weekend oppashulp bieden. Ze houden je gezelschap en reiken jou en/of je mantelzorger een helpende hand.