Vroedvrouw aan huis

Medische begeleiding tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw begeleidt je in je vertrouwde omgeving, zowel voor als na je bevalling. Je vroedvrouw staat je medisch bij en geeft raad bij al je vragen.

Wat doet een vroedvrouw aan huis?

De bezoekjes aan de gynaecoloog en de tijd in de kraamkliniek zijn vaak erg kort. Een vroedvrouw aan huis kan zowel voor als na de geboorte extra ondersteuning bieden.

Hij of zij beantwoordt je vragen en staat je bij met medische hulp.

Je vroedvrouw volgt je zwangerschap nauw op. Samen bereiden jullie zich voor op je bevalling en het ouderschap. Na de geboorte volgt je vroedkundige zowel het herstel van jou als mama als de ontwikkeling van je baby op.

Waarom een vroedvrouw?

Een ervaren vroedvrouw geeft je de bevestiging en geruststelling dat jij en je kindje het goed doen. Vanaf de eerste weken van je zwangerschap tot aan je eerste maanden als ouder. Hij of zij is nauw betrokken bij elke fase.

Kies voor extra zelfzorg en gemoedsrust. Laat je bijstaan door een vroedvrouw én kraamverzorgende. Samen vormen ze een geweldig team.

Je kraamhulp helpt je vanaf de laatste maand van je zwangerschap tot de eerste 3 maanden na de bevalling bij de verzorging van je baby en licht huishoudelijk werk. Zo heb je meer tijd om te genieten van je kleintje, maar ook tijd voor jezelf en je partner.

Meer weten over kraamhulp

Wat kost het?

Je hoeft zelf niets te betalen voor de pre- en postnatale zorg door een vroedvrouw. Je ziekenfonds betaalt dit volledig terug. Wij regelen dit rechtstreeks met je ziekenfonds via de derdebetalersregeling. Jij hoeft niks te doen.

Onze prenatale workshops vallen niet onder de derdebetalersregeling. Hiervoor krijg je een aparte afrekening.

Zorg tijdens je zwangerschap

Je vroedvrouw volgt je zwangerschap nauw op. Ze controleert onder andere de harttonen en de ligging van je baby. En helpt je voorbereiden op de arbeid, de bevalling en het ouderschap.

Ze geeft je een geruststellend antwoord op tal van vragen zoals:

 • Wat kan je doen tegen zwangerschapskwaaltjes?
 • Wanneer moet je naar het ziekenhuis vertrekken?
 • Wat moet je meenemen naar het ziekenhuis?
 • Welke babyuitzet heb je echt nodig?
 • Kies je wel of niet voor borstvoeding?

Onder onze vroedvrouwen zijn er heel wat lactatiekundigen (IBCLC). Zij kunnen je zowel voor als tijdens de borstvoedingsperiode helpen met professioneel advies.

Zorg na je bevalling

De eerste weken na thuiskomst zijn vaak erg stressvol. Er komt dan ook veel op je af. Je vroedvrouw helpt je met advies op maat.

Na de geboorte volgt de vroedkundige zowel het herstel van de mama als de ontwikkeling van de baby op. Concreet gaat dit om zaken zoals:

 • opvolging lengte, gewicht en hoofomtrek van je kindje
 • hielprik: een bloedtest die zoekt naar aangeboren stofwisselingsziekten
 • fles- of borstvoeding
 • verzorging van de navelstreng
 • verzorging van de knip of keizersnee
 • tips bij babykrampjes

Je kan ook rekenen op haar mentale steun in deze fragiele periode. Alles om jou als ouder te doen schitteren en gemoedsrust te bieden!

Interessante artikels

Aanvullende diensten

Vroedvrouw aan huis aanvragen