Ik hou het gelukkig onder controle

Diabetes is een chronische aandoening waarbij er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Daarom wordt deze aandoening ook wel 'suikerziekte' genoemd.

“Ik had nergens last van, maar na een bloedafname bij de dokter bleek uit de resultaten dat ik diabetes heb.”

De 75-jarige Ludo Vandenbroele wordt door zijn huisarts meteen doorverwezen naar een endocrinoloog (= specialist die onder andere diabetes behandelt).

“Ik ben gelukkig nog niet aan spuiten toe; ik hou mijn diabetes nu toch al een 10-tal jaar onder controle door mijn pillen in te nemen én dankzij de goede begeleiding van Sigrid.”

Sigrid Depraetere is diabeteseducator bij i-mens . Ze rolde in deze specialisatie 19 jaar geleden. Eerst als referentieverpleegkundige diabetes, een paar jaar later als voltijdse diabeteseducator.

Een pak vragen

“Mensen die de diagnose diabetes krijgen, worden naar ons doorverwezen.

Na afspraak ga ik langs voor een 1ste gesprek. Ik krijg tijdens deze 1ste ontmoeting een pak vragen. Begrijpelijk, want als je die diagnose krijgt, is het toch even schrikken. Er zijn wel wat dingen waar je bij de diagnose diabetes moet op letten en rekening mee houden.

Tijdens het 1ste gesprek leer ik de mensen hun glucose (suiker)waarden meten, hoe ze moeten spuiten, wat het verschil is tussen een hypo en een hyper (te weinig glucose of te veel glucose) en wat ze moeten doen.”

De zorgtrajecten verlopen volgens een vast patroon. Na het 1ste gesprek volgt 2 à 3 weken later een nieuw bezoek.

“Ondertussen hebben de mensen hun diagnose al wat laten bezinken. In het 2de gesprek informeer ik hen over wat de ziekte precies inhoudt, geef ik voedingsadvies over wat ze beter niet eten en drinken, de hoeveelheden, de aanpassing van hun rijbewijs, de terugbetalingen bij diëtisten en podologen ... Er komt echt heel veel bij kijken. Maar wij zijn er om de mensen bij te staan in al hun bekommernissen en vragen.”

Goed gevoel

“Ik had direct een goed gevoel bij Sigrid. Zij was de 1ste diabeteseducator die hier over de vloer kwam en zij is gebleven. Ik krijg altijd goede en begrijpbare uitleg”, zegt Ludo.

“Om de 6 maand komt zij langs. Het 1ste wat ze doet is samen met mij de resultaten van mijn bloedonderzoek overlopen. Ze kijkt mijn voeten grondig na, want zelfs kleine wondjes kunnen grote gevolgen hebben voor diabetici. We overlopen het verslag van de oogarts en mijn gewicht wordt op de schaal gegooid”, lacht Ludo.

“Tja, ik ga niet naar een diëtist en ik geef toe: mijn dieet zou beter kunnen. Mijn pintjes laat ik staan, daar heb ik er vroeger genoeg van gedronken, maar af en toe een glaasje wijn gaat er wel in.”

“Ik raad iedereen met deze diagnose een diabeteseducator als Sigrid aan. Zij is van onschatbare waarde.”

Nood aan een betere omkadering van diabeteszorg?

Wij zijn er om de zorg en begeleiding van diabetespatiënten optimaal te laten verlopen. Lees hier meer over de voorwaarden en de voordelen en vraag je diabeteseducatie aan.

Vraag hier je diabeteseducatie aan