Vrijwilligerswerk leert me relativeren

Door Eline De Wit

Overdag doet Vivienne (72) graag iets voor zichzelf of staat ze in voor haar 5 kleinkinderen. Nachtoppas sluit daarom het best aan bij haar leven. Sinds ze vrijwilliger is, geniet Vivienne gemakkelijker van gewone dingen. “Ik voel me soms heel klein als vrijwilliger, want ik heb het zo goed. Dat leer je door bij i-mens te zijn.”

Zolang mogelijk thuis

Vivienne is blij zich sociaal te kunnen engageren. “Gaan wandelen, boodschappen doen, iemand op het toilet helpen of gewoon babbelen … Je kan zelf kiezen wat voor vrijwilligerswerk je doet. Ik voel me goed bij nachtoppas en kan iets betekenen voor anderen. Daar doe ik het voor.”

Wil jij net als Vivienne een meerwaarde zijn voor iemand?
Dan is vrijwilligerswerk iets voor jou.

Bekijk nu onze vrijwilligersjobs

“Elke klant heeft een andere zorg nodig. Maar er gewoon zijn, betekent al zo véél voor de mensen. Jenny, mijn klant, roept me als ze me nodig heeft ’s nachts. Ik ben er voornamelijk preventief. Zij wil graag thuis blijven wonen. Wij maken dat mogelijk voor haar. Dat is hartverwarmend. Ik promoot zolang mogelijk thuisblijven volop en ben trots een kleine schakel in dat geheel te zijn.”

Marnix, de mantelzorger en zoon van Jenny, is opgelucht sinds de komst van Vivienne: "Ons mama keek al 2 keer de dood in de ogen door een hartstilstand. Ik ben veel geruster nu vrijwilligers zoals Vivienne bij haar komen overnachten."

Mijn goede raad: wacht niet tot het te laat is om hulp te vragen.

Jenny, klant nachtoppas

Dan voel je je heel klein

Relativeren bezorgt Vivienne de grootste voldoening. “Ga luchtig om met de tegenslag die je hebt of denkt te hebben. Wat maakt het uit dat het eens slecht weer is of je sandwich niet lekker was. Er zijn mensen die blind zijn of nooit meer kunnen lopen. Ik kan nog fietsen. Er zijn mensen die een miljoen zouden geven om dat nog eens te doen. Dat neemt niet weg dat je het goed mag hebben als buitenstaander, maar leer relativeren is mijn boodschap.”

Empathisch en flexibel

Wij weten niet wat dat is: 80 of 90 zijn, ziek zijn, alleen zijn.

Vivienne, vrijwilliger

Als vrijwilliger nachtoppas dien je je in te leven. “Soms heeft je klant eens een mindere dag, dan moet je dat ook kunnen plaatsen”, vertelt Vivienne. “Maar ze moeten op jou kunnen rekenen. Het is niet zo dat je bij mooi weer je vrijwilligerswerk zomaar afzegt. Het is een engagement dat je aangaat omdat je dat graag doet.”

Vivienne trekt jou over de streep

Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Vivienne raadt aan om gewoon eens te gaan luisteren. Dan merk je al gauw of het je ligt. “Aan alle gemotiveerden: jullie zullen veel mensen ongetwijfeld immens gelukkig maken.”

Wil jij net als Vivienne iets betekenen voor anderen?

Dan is vrijwilligerswerk iets voor jou.

Bekijk nu onze vacatures voor vrijwilligers
Vrijwilliger Vivienne met haar klant Jenny

Ook interessant

Lore haalt bakken energie uit vrijwilligerswerk

Video

Ken je dat, een bezige bij? Iemand die werkt, studeert en ook nog eens tijd vindt voor vrijwilligerswerk? Ontmoet Lore (...

Lees Lores verhaal

Vrijwilligerswerk is intens, maar dankbaar

Video

Marijke zocht een manier om haar steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dat doet ze als vrijwilliger oppas en vervo...

Lees Marijkes verhaal