Student zijn, dat is ook vrijwilligerswerk doen

Door Heleen Couvreur

Vrijwilliger Brecht en klant Michel

Het studentenleven. Dat zijn kotfeestjes, nachten doorsteken, studeren en nieuwe vrienden en herinneringen maken. Maar ook vrijwilligerswerk. Aan de Hogeschool PXL in Hasselt doen studenten Sociaal werk verplicht een aantal uur vrijwilligerswerk. 1 van hen is Brecht (21).

Wil je net als Brecht je inzetten voor anderen, van jong tot oud?
Ja, ik wil meer weten over vrijwilligerswerk

Kennismaking

Het klinkt als een opgave die ‘verplichte uren’ maar dat is het niet. Inmiddels blijven verschillende studenten in de week of het weekend hun vrijwilligerswerk gewoon verderzetten.

“Via de campus krijgen we vacatures binnen", vertelt Brecht. "1 daarvan sprong er voor mij tussenuit. Michel (68), een man met een visuele beperking, was op zoek naar een sportieve voorrijder voor zijn tandem."

Wanneer ik dacht aan een blinde man, dacht ik aan iemand die veel hulp nodig had. Maar niets is minder waar. Michel is heel zelfstandig.

Brecht, student en vrijwilliger bij i-mens

Kennismaking

Een medewerker van de dienst vrijwilligerswerk vertelde Brecht meer over Michel en zijn zoektocht naar een sportieve compagnon. Om te zien of de klik er ook echt was regelde i-mens een ontmoetingsgesprek bij Michel thuis. Wat hierop volgde was een eerste fietstochtje.

Regelmatig belt Elke, coördinator vrijwilligerswerk Limburg, Brecht op om de planning te bespreken. “Bij slecht weer of examens gaat onze afspraak niet altijd door. Michel belt mij op vrijdag om concreet af te spreken.”

Het is een fijne ervaring, we hebben er beiden ontzettend veel aan.

Brecht, student en vrijwilliger bij i-mens

Samen op 2 wielen

Zaterdags gaan ze samen fietsen met de tandem. Het duo kent elkaar intussen 4 maanden en hebben een bepaalde band opgebouwd.

Rijden met een tandem is niet voor iedereen weggelegd. Je moet je durven leggen in de bochten, evenwicht houden en behendig kunnen sturen.

Wanneer ik naar huis rijd, heb ik het gevoel echt iets betekend te hebben.

Brecht, student en vrijwilliger bij i-mens

Lijkt vrijwilligerswerk iets voor jou?

Maak mee het verschil met onze meer dan 2200 vrijwilligers voor mensen die zorg nodig hebben.

Vrijwilliger worden

Aanvullende diensten

Ook interessant