Student zijn, dat is ook vrijwilligerswerk doen
Door Heleen Couvreur

Het studentenleven. Dat zijn kotfeestjes, nachten doorsteken, studeren en nieuwe vrienden en herinneringen maken. Maar ook vrijwilligerswerk. Aan de Hogeschool PXL in Hasselt doen studenten Sociaal werk verplicht een aantal uur vrijwilligerswerk. 1 van hen is Brecht (21).
Wil je net als Brecht je inzetten voor anderen, van jong tot oud?
Ja, ik wil meer weten over vrijwilligerswerk
Kennismaking
Het klinkt als een opgave die ‘verplichte uren’ maar dat is het niet. Inmiddels blijven verschillende studenten in de week of het weekend hun vrijwilligerswerk gewoon verderzetten.
“Via de campus krijgen we vacatures binnen", vertelt Brecht. "1 daarvan sprong er voor mij tussenuit. Michel (68), een man met een visuele beperking, was op zoek naar een sportieve voorrijder voor zijn tandem."
Wanneer ik dacht aan een blinde man, dacht ik aan iemand die veel hulp nodig had. Maar niets is minder waar. Michel is heel zelfstandig.
Kennismaking
Een medewerker van de dienst vrijwilligerswerk vertelde Brecht meer over Michel en zijn zoektocht naar een sportieve compagnon. Om te zien of de klik er ook echt was regelde i-mens een ontmoetingsgesprek bij Michel thuis. Wat hierop volgde was een eerste fietstochtje.
Regelmatig belt Elke, coördinator vrijwilligerswerk Limburg, Brecht op om de planning te bespreken. “Bij slecht weer of examens gaat onze afspraak niet altijd door. Michel belt mij op vrijdag om concreet af te spreken.”
Het is een fijne ervaring, we hebben er beiden ontzettend veel aan.
Samen op 2 wielen
Zaterdags gaan ze samen fietsen met de tandem. Het duo kent elkaar intussen 4 maanden en hebben een bepaalde band opgebouwd.
Rijden met een tandem is niet voor iedereen weggelegd. Je moet je durven leggen in de bochten, evenwicht houden en behendig kunnen sturen.
Wanneer ik naar huis rijd, heb ik het gevoel echt iets betekend te hebben.