Zijn kant-en-klare potjes een alternatief voor huisgemaakte babyvoeding?

Ja! Kant-en-klare potjes zijn een goed en veilig alternatief voor huisgemaakte babyvoeding. Je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen wanneer je je baby voeding geeft uit een potje. We zetten de voor- en nadelen hieronder eens op een rij.

In Europa wordt kant-en-klare babyvoeding erg streng gecontroleerd. Zo zijn bewaarmiddelen en kleurstoffen in potjesvoeding verboden. De potjes worden gesteriliseerd en zijn daardoor hygiënisch en veilig. Er kunnen geen bacteriën de maaltijd bederven.

Potjesvoeding is aangepast aan de leeftijd van je baby, waardoor die steeds de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je zorgen maken over de samenstelling en ingrediënten hoeft niet, want ook daar wordt ook streng op toegekeken in Europa. De meeste potjes bevatten bijvoorbeeld geen toegevoegd zout. Kijk wel even na of er geen overbodige suikers of koek in het potje zit.

Voldoende vitaminen?

De potjes zijn zo gemaakt dat de vitaminen goed bewaard blijven. De papjes uit een potje bevatten vaak zelfs evenveel of meer vitaminen dan vers gemaakte pap, omdat in de fabriek alles onmiddellijk en vers verwerkt wordt.

Goed voor de darmpjes

Kant-en-klare potjesvoeding is vaak erg fijn van structuur. Hierdoor nemen de maag en darmen van je baby de voedingsstoffen makkelijker op dan de zelfgemaakte versie.

Elke dag deze zeer fijne puree geven vergroot de kans dat je baby zelfbereide voeding weigert.

Dat komt omdat zelfgemaakte voeding minder fijn is. Het is wel belangrijk dat je baby brokjes leert kauwen, voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. Wissel hiervoor dus af met vers bereide babyvoeding.

Enkele nadelen

  • De smaak van potjesvoeding is nogal eentonig.
  • Vaak zitten er enkel zoete en zachte smakende groente- en fruitsoorten in de potjes. Voor de smaakontwikkeling leren ze best zoveel mogelijk verschillende smaken kennen.
  • Een potje is vrij prijzig.

Conclusie

Potjesvoeding is een volwaardig alternatief voor zelfbereide voeding. Zeker handig als er weinig tijd is, als tussendoortje of voor onderweg. Afwisselen met zelfgemaakt voeding is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Zit je nog met vragen na het lezen van deze blog? Contacteer dan je vroedvrouw voor extra persoonlijke informatie.

Veel eetplezier!

Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?

Ontdek onze pagina vroedvrouw aan huis of bel ons op 078 15 25 35.

Bekijk ons aanbod

Aanvullende diensten

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer