Vrijwilligers in de zorg: kleine taken, groot verschil

Door Peter Renard

Alexander Adame vrijwilliger bij i-mens

Bij i-mens werken professionals en vrijwilligers samen. Ze hebben elk hun eigen taken en vullen elkaar uitstekend aan. Vrijwilligers houden mensen gezelschap, doen boodschappen, helpen bij het eten of zijn ’s avonds of ’s nachts aanwezig voor veiligheid en zekerheid. Niet alleen ouderen, maar ook jonge gezinnen kunnen een beroep doen op een vrijwilliger, bijvoorbeeld voor een huilbaby of als mama of papa ziek is. Een vrijwilliger in huis maakt dan echt het verschil.

In heel Vlaanderen en Brussel kan i-mens rekenen op het engagement van zo’n 2 200 vrijwilligers. Elke vrijwilliger kiest zelf wanneer hij of zij beschikbaar is en voor welke taken. Een lokale coördinator rekruteert de vrijwilligers en is contactpersoon, beluistert de vragen van de klanten of hun mantelzorgers en zorgt voor een passende oplossing.

Voor elk wat wils

Omdat het dienstenaanbod van i-mens zo divers is, zijn er veel mogelijkheden voor vrijwilligers. Bij mensen thuis, maar ook in de kinderdagverblijven en de woonzorgcentra. Ook de medische vervoersdienst draait op de vrijwillige inzet van de chauffeurs.

Omdat het dienstenaanbod van i-mens zo divers is, hebben vrijwilligers veel mogelijkheden.

Vrijwilligers vertellen

Andrea Fevery uit Sint-Niklaas en Alexander Adame uit Oostende zijn beiden vrijwilliger bij i-mens. Ze vertellen met veel enthousiasme over hun engagement, wat hun ervaringen zijn en welke toekomstplannen ze hebben.

Vrijwilligerswerk is niet alleen een nuttige tijdsbesteding, voor velen is het ook een stap naar een (zorg)carrière, een manier om ervaring te delen of op te doen of … om de taal beter te leren
spreken.

Andrea is 75 jaar, heeft 6 kinderen, enkele kleinkinderen en ook al een achterkleinkind. Die opgebouwde expertise benut ze graag als vrijwilliger in de thuiszorg. Ze heeft nu 1 klant waar ze regelmatig overnacht en waar ze ’s middags ook soms langsgaat om te helpen bij het middageten.

Vrijwilliger Andrea Fevery ervaarde nooit eerder zoveel dankbaarheid als toen ze een jong gezin met tweelingbaby's ondersteunde.

Vorig jaar had Andrea een heel mooie ervaring bij een jong gezin waar de mama uitgeput was na de geboorte van een tweeling. Andrea ging er 4 nachten per week gedurende anderhalve maand logeren om de papa bij te staan bij de nachtvoedingen van de baby’s. Zo kon de mama rustig slapen en recupereren. De dankbaarheid die Andrea daar ervoer was haar nooit eerder te beurt gevallen. Zo lang het ook maar enigszins mogelijk is, wil Andrea dit werk blijven doen.

Alexander is 34 jaar jong en heeft al een bewogen leven achter de rug. Hij is geboren in Venezuela en vluchtte een 5-tal jaar geleden weg van de oorlog, armoede en misdaad in zijn land. Via buurland Peru trok Alexander begin 2019 naar België met een duidelijk doel: voor en met mensen werken. Hij noemt het een roeping. In Venezuela studeerde Alexander bewegingsleer (kinesiologie) en in Peru vulde hij dat aan met een specialisatie in neurorevalidatie en met talrijke cursussen in massagetechnieken en voetreflexologie.

Alexander Adame leert Nederlands terwijl hij als vrijwilliger in het weekend meehelpt in een zorghotel.

Alexander volgt nu een cursus Nederlands bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding en engageerde zich meteen als vrijwilliger om de taal te kunnen oefenen. Zo kwam hij terecht in het zorghotel Wellington in Oostende waar hij in het weekend de bewoners helpt bij het middageten. Het bevalt hem uitstekend.

Mocht er in de thuiszorg een passende vraag zijn, wil hij het zeker ook daar proberen. Alexander hoopt de taal snel onder de knie te krijgen om dan zijn diploma’s te laten homologeren en zich verder te specialiseren in gezondheidszorg. Veel succes, Alexander!

Aanvullende diensten

Ook interessant