Vrijwilliger Gust gaat door weer en wind

Net als onze medewerkers zijn ook onze vrijwilligers helemaal thuis in zorg aan huis. Hoe klein hun taken soms zijn, de steun die vrijwilligers geven is onmisbaar. Op hun beurt krijgen ze ook veel dankbaarheid en respect terug van de kinderen, jongeren, gezinnen en senioren voor wie ze paraat staan. Zo ook Gust, die ons graag vertelt over zijn roeping in het gezelschap van zijn klant Johan.

Gust is mijn grootste steun

Johan is een van Gust zijn eerste klanten. Een trotse man die door de ziekte van Parkinson heel wat zelfstandigheid verloor. Verschillende medewerkers van i-mens ondersteunen Johan bij het poetsen, strijken en in de tuin. Maar Gust is Johans grootste steun.

Op tweede kerstdag was er in mijn familie iets ernstigs gebeurd. Ik ben Gust nog steeds dankbaar dat ik hem die dag mocht opbellen.

Johan, klant oppashulp

Ze kennen elkaar al 5 jaar. Lang genoeg om een hechte band op te bouwen. Vrijwilliger Gust gaat wekelijks met Johan in het buurthuis iets drinken, doet boodschappen en brengt Johans administratie in orde. Het vrijwilligerswerk gaat hier verder dan alleen de praktische kant. Ook op moeilijke momenten kan Johan rekenen op Gust.

Verrijking

Mensen hebben uiteenlopende motieven om vrijwilligerswerk doen. Sommigen genieten vooral van het sociaal contact. Anderen willen zich graag nuttig voelen.

Gust startte met vrijwilligerswerk nadat hij al een tijd arbeidsongeschikt verklaard was. Het was een tip van de sociale dienst, want doelloos thuis zitten deed hem de muren oplopen.

Vrijwilligerswerk heeft mijn leven verrijkt.

Gust, vrijwilliger dagoppas

Door weer en wind

Gust en Johan beschouwen elkaar als echte vrienden. "We begrijpen elkaar en lachen vaak samen", vertellen ze. Johans optimisme werkt aanstekelijk, waardoor Gust met plezier terugkomt.

"Ik herinner me een winter waarin het hevig sneeuwde. Johan dacht dat ik niet zou komen tot ik als een sneeuwpop voor zijn deur verscheen. Johan bood me meteen een kop warme chocolademelk aan. We lachen er nog steeds om."

Kracht en voldoening

We vragen beiden als afsluiter wat i-mens voor hen betekent.

Gust antwoordt meteen: “i-mens, iedereen is mens, iedereen is hetzelfde. Dat sluit aan bij mijn eigen visie. Iedereen heeft recht op dezelfde zorgen, ongeacht hun achtergrond”.

Voor Johan staat i-mens voornamelijk voor kracht. Kracht waarover hij zelf vaak niet meer beschikt, maar die wij hem kunnen bieden waar nodig.

Lijkt vrijwilligerswerk iets voor jou?

Maak mee het verschil met onze meer dan 2200 vrijwilligers voor mensen die zorg nodig hebben.

Vrijwilliger worden

Ook interessant