Verzorgende Kristine en Emelienne geven kleur aan elkaars leven

Door Evelien

Klant gezinszorg Emelienne met dochter Lut en man van de dochter

Emelienne wordt 88 jaar in september. Toen haar man stierf, sloot ze zich een beetje af van de wereld. Haar dochter Lut schakelde de hulp in van verzorgende Kristine, die Emelienne nu drie keer per week ondersteunt met hulp in het huishouden, een luisterend oor, een gezellige babbel en … kleurpotloden. Daarmee maakt Emelienne prachtige tekeningen. Die willen we graag eens zien.

Ben of ken je iemand die nood heeft aan zorg of hulp in huis?

Ongeacht jouw leeftijd of zorgbehoeften, helpen onze verzorgenden jou met je persoonlijke verzorging en huishouden.

Aanbod gezinszorg

Op bezoek bij Emelienne (87), vinden we in elke hoek van haar woonkamer kleurrijke tekeningen. De bonte kleurencombinaties in haar talrijke creaties springen meteen in het oog. “Het is geleden van toen ze kind was dat ze nog tekende, het is onvoorstelbaar hoe vindingrijk ze is”, glundert Kristine.

Kristine is Emeliennes verzorgende. Sinds het overlijden van Emeliennes man, maakt ze mee deel van Emeliennes zorgcirkel. Die bestaat al een paar jaar, want Emelienne heeft diabetes en wordt daarvoor verzorgd door haar vaste thuisverpleegkundigen Sofie, Griet en Petra.

Het was Emeliennes dochter, Lut, die contact opnam met de dienst gezinszorg van i-mens. Toen Emeliennes man enkele jaren geleden overleed, sloot Emelienne zich een beetje af van de buitenwereld. Met behulp van de warme zorg van de thuisverpleegkundigen en van Kristine, opent de wereld van Emelienne weer, beetje bij beetje.

Women power

Emelienne, de thuisverpleegkundigen en Kristine: dat is een vat vol warme 'women power'. Thuisverpleegkundigen Sofie, Griet en Petra helpen Emelienne dagelijks met haar insuline-inspuitingen en verzorgende Kristine gaat drie keer per week langs om haar te helpen koken, wassen, strijken, opruimen en af en toe boodschappen te doen. Zij blijft langer bij Emelienne en de twee kunnen bij elkaar terecht voor een gezellig en opluchtend gesprek.

Voor de vier collega's is Emelienne een toonbeeld. Ze kreeg niet altijd een even warme opvoeding. Ze kreeg les van de zusters, die vaak heel straffend waren. In de marges van het lespapier tekenen? Dat mocht bijvoorbeeld niet. Toch straalt Emelienne op 87-jarige leeftijd harder dan alle prachtige bloemen waarmee ze haar huis met liefde opfleurt.

De negatieve reacties in Emeliennes jeugd lieten een grote afdruk na op haar zelfvertrouwen, maar ze was en blijft een vat vol passie. Haar doorzettingsvermogen is inspirerend.

Sofie, thuisverpleegkundige

Creatief zijn, daar staat geen leeftijd op

Het zorgteam is graag bij Emelienne. Wanneer ze het moeilijker heeft, zijn de thuisverpleegkundigen en verzorgende Kristine voor haar een luisterend oor en ze proberen Emelienne zo goed mogelijk te helpen.

Kristine vindt het belangrijk dat je je goed in je vel voelt en daar ondersteunt ze Emelienne liefdevol in. In Emeliennes woonkamer ontdekte Kristine een kleurboek. Die had dochter Lut aan haar mama gegeven, maar het boek bleef onaangeroerd liggen. Kristine stimuleerde Emelienne om de draad van vroeger terug op te pikken en gaf haar een doos kleurpotloden.

Dankzij Kristine ben ik terug beginnen kleuren. Dan leef ik me even volledig uit.

Emelienne (87), klant gezinszorg

Creativiteit en gedrevenheid stroomde altijd al door Emeliennes bloed. Als naaister bij een haute couture merk toverde ze elk lapje stof om tot een op maat gemaakt kledingstuk. Ook in de bloemenwinkel die ze met haar man openhield, stak ze graag haar creatieve hand toe. En nu fleurt ze haar omgeving op met tekeningen.

Emelienne en ik komen uit hetzelfde dorp. We kunnen voor veel bij elkaar terecht. In het begin leek kleuren haar maar iets voor kinderen. Maar ze genoot er al snel van. Het doet deugd haar weer te zien openbloeien. Ze is een heel gedreven vrouw: eens ze begint te kleuren, legt ze de potloden niet snel neer.

Kristine, verzorgende

87 jaar, maar als Emelienne iets doet, smijt ze zich nog steeds 100 procent. Ze vertelt: "Ik ben dankbaar dat Kristine me dat motiverende duwtje in de rug gaf om te kleuren. Zij en de thuisverpleegkundigen zijn onmisbaar geworden."

Gezinszorgklant Emelienne met thuisverpleegkundigen en verzorgende Kristine

Thuisverpleegkundigen Petra (tweede van links), Griet (tweede van rechts), Sofie (rechts) en verzorgende Kristine (derde van rechts) samen met Emelienne

Extra zorg nodig?

Kan jij of iemand uit jouw omgeving extra zorg of hulp in huis gebruiken?

Doe gerust een beroep op onze verzorgenden. Zij helpen je met je huishouden en met je persoonlijke verzorging, ongeacht je leeftijd of zorgbehoefte.

Dienst gezinszorg

Aanvullende diensten

Ook interessant