Verzorgende Kristine en Emelienne geven kleur aan elkaars leven

Door Evelien De Cock

Klant gezinszorg Emelienne met dochter Lut en man van de dochter

Emelienne wordt 88 jaar. Toen haar man stierf, sloot ze zich een beetje af van de wereld. Haar dochter Lut schakelde de hulp in van verzorgende Kristine, die Emelienne nu 3 keer per week ondersteunt met hulp in het huishouden, een luisterend oor, een gezellige babbel en … kleurpotloden. Daarmee maakt Emelienne de prachtigste tekeningen. Die willen we graag eens zien.

Ben of ken je iemand die nood heeft aan zorg of hulp in huis?

Ongeacht jouw leeftijd of zorgbehoeften, helpen onze verzorgenden jou met je persoonlijke verzorging en huishouden.

Bekijk ons aanbod gezinszorg

Op bezoek bij Emelienne (87), vinden we in elke hoek van haar woonkamer kleurrijke tekeningen. De bonte kleurencombinaties in haar talrijke creaties springen meteen in het oog. “Het is geleden van toen ze kind was dat ze nog tekende, het is onvoorstelbaar hoe vindingrijk ze is”, glundert Kristine.

Kristine is Emeliennes verzorgende. Sinds het overlijden van Emeliennes man, maakt ze mee deel van Emeliennes zorgcirkel. Die bestaat al een paar jaar, want Emelienne heeft diabetes en wordt daarvoor verzorgd door haar vaste thuisverpleegkundigen Sofie, Griet en Petra.

Kleuren & weer opfleuren

Thuisverpleegkundigen Sofie, Griet en Petra helpen Emelienne dagelijks met haar insuline-inspuitingen. Verzorgende Kristine gaat 3 keer per week langs om haar te helpen koken, wassen, strijken, opruimen en af en toe boodschappen te doen. Wanneer Emelienne het moeilijker heeft, zijn de thuisverpleegkundigen en verzorgende Kristine voor haar een luisterend oor en ze proberen Emelienne zo goed mogelijk te ondersteunen.

Kristine pakt dat creatief aan. In Emeliennes woonkamer ontdekte Kristine een kleurboek. Die had dochter Lut aan haar mama gegeven, maar het boek bleef onaangeroerd liggen. Kristine stimuleerde Emelienne om de draad van vroeger terug op te pikken en gaf haar een doos kleurpotloden. Dat deed wonderen voor Emelienne. De dame straalt weer.

Tijdens het kleuren leef ik me even volledig uit. Ik ben dankbaar dat Kristine me dat motiverende duwtje in de rug gaf om te kleuren. Zij en de thuisverpleegkundigen zijn onmisbaar geworden.

Emelienne (87), klant gezinszorg

Emelienne en ik kunnen voor veel bij elkaar terecht. In het begin leek kleuren haar maar iets voor kinderen. Maar ze genoot er al snel van. Het doet deugd haar weer te zien openbloeien. Ze is een heel gedreven vrouw: eens ze begint te kleuren, legt ze de potloden niet snel neer.

Kristine, verzorgende

Creativiteit stroomde altijd al door Emeliennes bloed, maar haar passie werd niet altijd goed ontvangen. Ze kreeg les van de zusters, die vaak heel straffend waren. In de marges van het lespapier tekenen? Dat mocht bijvoorbeeld niet. Toch straalt Emelienne op 87-jarige leeftijd harder dan alle prachtige bloemen waarmee ze haar huis met liefde opfleurt.

De negatieve reacties in Emeliennes jeugd lieten een grote afdruk na op haar zelfvertrouwen, maar ze was en blijft een vat vol passie. Haar doorzettingsvermogen is inspirerend.

Sofie, thuisverpleegkundige
Gezinszorgklant Emelienne met thuisverpleegkundigen en verzorgende Kristine

Thuisverpleegkundigen Petra (tweede van links), Griet (tweede van rechts), Sofie (rechts) en verzorgende Kristine (derde van rechts) samen met Emelienne

Extra zorg nodig?

Kan jij of iemand uit jouw omgeving extra zorg of hulp in huis gebruiken?

Doe gerust een beroep op onze verzorgenden en zorgkundigen. Zij helpen je met je huishouden en met je persoonlijke verzorging, ongeacht je leeftijd of zorgbehoefte.

Bekijk het aanbod gezinszorg

Aanvullende diensten

Ook interessant