Titin is niet zomaar een poetshulp, maar familie

Door Eline De Baets

i-mens stelt de mens centraal. Daarom gebruiken we in onze beelden ook échte mensen. En wie kan ons beter vertegenwoordigen dan onze eigen klanten en medewerkers? Het verhaal van Bertha (83) en haar Indonesische huishoudhulp Titin (51) toont hoe sterk de band tussen medewerker en klant kan zijn. Zij bewijzen dat je geen bloedverwanten hoeft te zijn om je familie van elkaar te voelen.

Benieuwd wat een job als poetshulp inhoudt?
ALLE INFO OVER WERKEN ALS POETSHULP

Foto van Bertha en Titin op de kast

Bertha is 83 lentes jong, moeder van 4 dochters en 2 zonen (een tweeling dan nog wel) en oma van 5 kleinkinderen. Ze werkte vroeger hard in de bakkerij, is een echte breifanaat én grote fan van Lieve Blancquaert.

Met haar sappig Gents accent vertelt ze trots over de boeken van Lieve in haar bibliotheek. En natuurlijk ook over haar selfie met de bekende fotografe.

Ze was helemaal in de wolken toen we haar vroegen om deel te nemen aan een fotoshoot voor i-mens. Zeker omdat Bertha samen met haar maatje en poetshulp Titin op de foto kon. “Titin is niet zomaar een huishoudhulp”, zegt ze. “Titin is een vriendin, meer dan dat zelfs. Ze is familie."

De foto van hen samen pronkt dan ook mooi op haar kast.

Het leven van Bertha verliep niet van een leien dakje. Haar man liet haar in de steek waardoor ze alleen kwam te staan voor de zorg van 6 kinderen. Dat heeft haar getekend waardoor ze moeilijk contacten legt of vrienden maakt. Haar huishoudhulp Titin wist de muur die Bertha had opgebouwd duidelijk te doorbreken.

Familie en buren zijn ook fan van Titin

Titin (51) denkt duidelijk ook hetzelfde over Bertha. Ze beschouwt haar als haar moeder. Het klikte van bij de 1ste kennismaking. Haar eigen moeder is ze jammer genoeg 2 jaar geleden verloren. Ondanks het feit dat Titin vindt dat je privéproblemen thuis moet laten, is ze toch blij dat ze bij Bertha haar hart kan luchten. En omgekeerd kan Bertha ook bij haar terecht.

Dat sociaal contact ontbrak in haar voorbije loopbaan in de horeca. De verbintenis die ze voelt als ze bij de mensen thuiskomt, is helemaal anders dan wanneer ze in het restaurant werkte. “In mijn job als huishoudhulp voel ik letterlijk de waardering van de mensen. Zo gaven de tweelingzonen van Bertha me ooit spontaan een zoen op de wang om me te bedanken voor de zorg voor hun mama. Ik had tranen in m’n ogen toen dat gebeurde”, vertelt Titin. De broers hebben beiden een beperking en komen slechts af en toe in het weekend bij hun moeder logeren.

De verbintenis en waardering die je voelt als je bij de mensen thuiskomt, is helemaal anders dan toen ik in restaurants werkte.

Titin, poetshulp

Titin vond het dan ook erg belangrijk om Nederlands te leren toen ze 19 jaar geleden met de liefde mee naar België verhuisde. Dat was ook 1 van de redenen waarom ze bij i-mens als poetshulp wou starten. Ze wou veel onder de mensen komen om Nederlands te oefenen. Maar ze bleef 'plakken' zoals ze zelf zegt. Ondertussen werkt Titin al 17 jaar bij i-mens en zou ze haar job niet meer kunnen missen. “Ik vind het belangrijk om iets te kunnen betekenen voor anderen. Al gaat het maar om een klein gebaar zoals een verjaardagskaart, een glimlach of een dankjewel. Dat kost me geen moeite.”

Hun liefde gaat door de maag

Van verjaardagen gesproken. Toen Bertha jarig was, heeft Titin haar verrast met zelfgemaakte Indonesische hapjes. Bertha is dol op Aziatisch eten, dat had ze bij hun 1ste ontmoeting al laten vallen toen ze hoorde dat Titin Indonesische roots had.

Beiden houden van eten. Ze hebben niet alleen emotioneel een sterke band, maar de liefde voor elkaar gaat ook zeker door de maag.

En als Titin een keertje niet kan komen poetsen omdat ze met vakantie is, dan mist Bertha haar heel erg. “Dan ben ik mijn zonnetje in huis kwijt”, zegt Bertha. Dat zegt genoeg over de band tussen beiden. Die is overduidelijk te zien op de foto.

Lijkt een job als poetshulp iets voor jou?

Werk dichtbij huis, bepaal mee je werkrooster, beteken iets voor anderen en geniet van een fijne werksfeer.

Bekijk nu onze vacatures poetshulp

Aanvullende diensten

Ook interessant