Snel naar:

Lijkt een job als onthaalouder iets voor jou?

Heb jij een hart voor baby’s en peuters? Wil je hen helpen hun eerste stapjes te zetten en de wereld te ontdekken? Doe je dat graag bij je thuis? Dan is onthaalouder zeker iets voor jou!

Bekijk nu onze vacatures onthaalouder >

Wat doe ik als onthaalouder?

De eerste brabbels, de eerste stapjes, de eerste krabbels … Als onthaalouder maak jij het mee vanop de eerste rij. Meer nog, samen met de ouders zorg jij ervoor dat onze allerkleinsten veilig opgroeien. Als onthaalouder speel je een belangrijke pedagogische rol in het leven van kleine kinderen.

Je vangt baby’s en peuters op bij je thuis. Je zorgt dus voor kinderen die niet van jou zijn. Je stimuleert de ontwikkeling van de kindjes, geeft hen leerkansen en zorgt voor hen. Het is daarbij natuurlijk belangrijk dat deze kleintjes en hun ouders zich goed voelen bij jou.

Waarom werken als onthaalouder?

Onthaalouder zijn, is niet zomaar een job. Je draagt bij tot de ontwikkeling van de allerkleinsten. Dankzij jouw warmte en huiselijke zorgen kunnen baby’s groeien tot kleuters. Kortom, met een job als onthaalouder zorg jij mee voor de toekomst van de nieuwe generatie en doe je erg zinvol werk.

Dankzij jou kunnen ouders gaan werken of andere dagtaken vervullen zonder zich zorgen te moeten maken over hun kleine prins of prinses. Je maakt wel degelijk het verschil.

Bovendien biedt een job als onthaalouder heel wat voordelen:

 • Je werkt elke dag thuis en hoeft je dus geen zorgen te maken over files of openbaar vervoer dat niet op tijd rijdt.
 • Terwijl je voor de kindjes zorgt, kan je ook voor je eigen kindjes zorgen.
 • Je bepaalt zelf hoe de dag eruit ziet, uiteraard steeds in afstemming met wat de kindjes nodig hebben.
 • Je staat er niet alleen voor. i-mens ondersteunt je op verschillende manieren en zorgt onder meer voor coaching op de werkvloer. Hierbij wordt ingezet op het versterken van jouw competenties.

Bekijk nu onze vacatures onthaalouder >

Onze onthaalouders aan het woord

Alles draait om eerlijkheid en vertrouwen

"Mijn filosofie is dat de driehoek kind – onthaalouder – ouder goed moet zitten. Dat kan als we open en eerlijk zijn met elkaar. Op die manier ontstaat er vertrouwen."

- Manu, onthaalouder sinds 2022

Lees Manu's verhaal

Hoe kan ik onthaalouder worden?

Om onthaalouder te worden, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet je meerderjarig zijn en vloeiend Nederlands spreken. Ook moet je een uittreksel uit het strafregister (model 2) voorleggen. Dat kan je vragen bij het gemeentehuis van je woonplaats.

Daarnaast dien je ook aan deze voorwaarden te voldoen:

 • Je hebt een kwalificatie. Als je nog geen kwalificatie hebt, kan je toch al starten als onthaalouder. Ondertussen volg je dan een traject om de kwalificatie te behalen. Je kan hierbij rekenen op de ondersteuning van een mentor.
 • De ruimtes in je huis waar je kindjes zal opvangen zijn voldoende veilig, ruim en kindvriendelijk. Een verantwoordelijke van i-mens komt bij je langs om dat te checken.
 • Je woning is rookvrij, proper, voldoende verlicht en verlucht. Ook je tuin is veilig of je kan naar een veilig bereikbare buitenruimte in de nabije omgeving.
 • Je hebt je keuze overlegd met je gezin. Je werk speelt zich immers ook af op hun terrein en het zal ook op hen een impact hebben. Je kinderen moeten aandacht delen of stil zijn als de baby’s een dutje doen.

Welk statuut heb ik als onthaalouder bij i-mens?

Statuut sui generis

Als onthaalouder werk je onder het sociaal statuut sui generis. Dat wil zeggen dat je een samenwerkingsovereenkomst afsluit met i-mens:

 • Je kiest zelf hoeveel kindjes je opvangt (nooit meer dan 8 gelijktijdig).
 • Je krijgt een belastingvrije onkostenvergoeding op basis van de uitgevoerde prestaties.
 • Vanuit i-mens krijg je begeleiding en premies.
 • Je kiest zelf op welke dagen en hoeveel uren je kindjes opvangt.
 • Je hebt recht op 20 verlofdagen met sociale rechten. Die worden niet betaald. Je kiest zelf wanneer je je jaarlijks verlof opneemt.
 • Bij ziekte val je meteen terug op een ziekte-uitkering en krijg je dus geen gewaarborgd loon.

Statuut werknemer

Als je dat wil en als er een plek vrij is, kan je overstappen naar het statuut van werknemer*. Je sluit dan een arbeidsovereenkomst af met i-mens:

 • Per dag zal je gemiddeld 4 kindjes opvangen op kwartaalbasis.
 • i-mens is jouw werkgever. Je valt onder het arbeidsreglement van de organisatie.
 • Je krijgt een vast maandloon en een belastingvrije onkostenvergoeding.
 • Vanuit i-mens krijg je begeleiding en premies.
 • Je werkt in een voltijds regime van 50 uur per week. Deeltijds kan ook door minder dagen te werken.
 • Je kiest zelf op welke dagen je kindjes opvangt.
 • Je hebt recht op betaald verlof. Je krijgt 10 bijkomende verlofdagen bovenop de 20 dagen wettelijk verlof.
 • Bij ziekte heb je recht op een gewaarborgd maandloon gedurende de eerste maand.
 • Voor vormingen die je buiten je werktijd volgt, krijg je een compensatie.

* Als er een plek vrij is op het moment van jouw sollicitatie, kan je ook rechtstreeks starten in het werknemersstatuut. We bekijken die mogelijkheid dan samen met jou.

Wat verdien ik als onthaalouder?

Statuut sui generis

Voor elke dag dat je kindjes opvangt, krijg je een onkostenvergoeding van i-mens. Die vergoeding wordt niet belast, ze is namelijk fiscaal vrijgesteld. De maandelijkse vergoeding hangt af van het aantal kinderen dat je opvangt en hoeveel uren ze bij jou zijn.

Op heden is dit het bedrag:

 • 25,27 euro voor een volle dag en per opgevangen kind.

Statuut werknemer

Wanneer je als onthaalouder het statuut van werknemer hebt, krijg je een vast maandloon met daarbovenop nog een vaste en variabele onkostenvergoeding.

Op heden zijn dit de bedragen:

 • maandloon: 2 214,43 euro bruto;
 • vaste onkostenvergoeding: 14,56 euro per dag op basis van de geplande opvangdagen;
 • variabele onkostenvergoeding: 4,27 euro per kind per gepresteerde dag.

Hoeveel kindjes kan ik opvangen?

Als onthaalouder sui generis bepaal je zelf hoeveel kindjes je opvangt. Dat mogen er echter nooit meer dan 8 gelijktijdig zijn. Kies je voor het werknemersstatuut, dan vang je gemiddeld 4 kindjes op per kwartaal.

Bekijk samen met de verantwoordelijke bij i-mens hoeveel kinderen je kan opvangen. Hier spelen verschillende factoren mee zoals jouw wensen en draagkracht, maar evengoed de mogelijkheden binnen je gezin en woning. Als je zelf nog kleine kinderen hebt, tellen ze mee in het totaal van de aanwezigen (tot aan het einde van de kleuterschool). Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoeveel beschikbare ruimte je hebt.

Zin om te starten als onthaalouder?

Contacteer ons dan snel! We maken graag uitgebreid kennis met jou.

Na je sollicitatie vinden er gesprekken plaats en komt de verantwoordelijke van de dienst bij jou langs om de woning te bekijken.

Je krijgt heel wat info over onze dienst, de verwachtingen en andere praktische afspraken. Zo heb jij een vlotte start.

Bekijk nu onze vacatures onthaalouder