Onthaalouder ben je vanuit het hart

Carlos Manuel, kortweg Manu voor de kinderen, is al sinds 2015 kinderbegeleider. Sinds 2022 is hij onthaalouder bij hem thuis. Een job waarvan hij vroeger nooit dacht dat hij die later zou doen, maar ondertussen zou hij geen andere meer willen doen. Dit werk vertrekt vanuit het hart.

Wil jij graag bij jou thuis voor kleine kinderen zorgen? Hoe word je onthaalouder? Wat houdt de job precies in en wat verdien je?
Meer weten over werken als onthaalouder

Alles draait om eerlijkheid en vertrouwen

“Bezig zijn met kinderen, is de meest eerlijke job die er bestaat”, steekt Manu van wal. “Kinderen kunnen niet liegen. Als een kind niet wil spelen, toont het dat. Dat is ok. Andersom kan een kind met een big smile toekomen omdat het zo graag bij jou is. Het komt allemaal vanuit het hart.”

“Ook bij ouders benadruk ik dat ze alles mogen zeggen wat er op hun lever ligt. Mijn filosofie is dat de driehoek kind – onthaalouder – ouder goed moet zitten. Dat kan als we open en eerlijk zijn met elkaar. Op die manier ontstaat er vertrouwen. Er zijn maar weinig mannen die deze job doen en ik merk dat sommige ouders nog een stereotiep beeld hebben van de job. Ze verwachten een vrouw. Daarover moeten we dan praten zodat er vertrouwen is. Ik heb zelf kinderen en weet hoe belangrijk dat is.”

Vertrouwen is cruciaal bij kinderopvang

Manu, onthaalouder bij i-mens

Focus op de kern van de zaak

“Ik probeer me flexibel op te stellen, op maat van het kind en de ouders. Uiteraard binnen de grenzen van het mogelijke. Als er bijvoorbeeld problemen zijn bij een kindje thuis, vind ik het niet erg om het eens wat langer bij te houden dan de afgesproken uren”, vertelt Manu.

“Het is erg fijn dat ik ondersteund word in mijn job door i-mens. Zij doen alle paperassen, daar moet ik me niets van aantrekken. Daardoor kan ik me focussen op de kern van de zaak: de kinderen. Met de verantwoordelijke Deborah heb ik een heel goede band. Daarnaast komt Saar, de pedagogisch verantwoordelijke, ook soms langs. Zij luistert, geeft tips en biedt een schouder als dat nodig is. Ze observeert de situatie en denkt met mij over oplossingen. Dat is een enorme meerwaarde.”

Het is fijn om voor i-mens te werken, de ondersteuning is geweldig

Manu, onthaalouder bij i-mens

Mijn job voelt als vakantie

Manu toont enthousiast zijn materiaal voor de kinderen. Heel wat zaken maakte hij zelf, zoals een grote houten speelgoedkeuken en een welkomstboom. “Houtbewerking is mijn hobby. En mijn werk als onthaalouder voelt soms echt als vakantie, al hangt het natuurlijk af van dag tot dag. De tijd goed structureren is cruciaal. Zo kan ik voldoende bezig zijn met de kinderen en geduld tonen. Dan kan ik alles incasseren en rustig blijven”, besluit Manu.

Ook interesse om onthaalouder te worden zoals Manu?

Bekijk nu onze vacatures

Aanvullende diensten

Ook interessant