Palliatieve thuisverpleging verzacht de laatste levensfase

Christine (63) kreeg in 2020 kanker. Vele behandelingen later blijkt dat genezing onmogelijk is. “De meest recente behandeling slaat goed aan, maar de kanker is voor altijd”, zegt ze. “Ik ben blij dat ik goed omringd wordt. Door het ziekenhuisteam, mijn man Gerrit en i-mens”. Zo komt er onder andere een palliatief thuisverpleegkundige bij haar langs.

Doelen van de patiënt centraal

Palliatieve thuisverpleging kan psychische, fysische en spirituele hulp omvatten. De essentie is om iemands laatste dagen, weken of maanden zo pijnloos en comfortabel mogelijk te laten verlopen. “We proberen om van zo’n moeilijke periode toch nog iets moois te maken. Het is belangrijk om palliatieve zorg tijdig te starten”, raadt Kim aan. Zij is palliatief verpleegkundige bij i-mens. “Hoe sneller we opstarten, hoe meer we kunnen betekenen.”

“Om mensen goed te begeleiden, werken we nauw samen met de huisarts en de andere verpleegkundigen die nauw bij de patiënt betrokken zijn”, legt Kim uit. “Zo kunnen we kwaliteitsvol inspelen op de doelen die de patiënt zelf naar voren schuift. Die kunnen bij iedereen anders zijn.”

Een babbel doet zoveel deugd

“Ik heb de babbeltjes met de palliatief verpleegkundige enorm positief ervaren”, zegt Christine. “Ik kon met haar praten over mijn situatie en sowieso doet het deugd om contact te hebben met andere mensen.”

“Je ziet Christine opfleuren als Kim langskomt”, bevestigt Gerrit, de man van Christine. Hij staat zijn vrouw elke dag bij. Hij doet zowat alles in het huishouden, al vindt hij zelf dat het maar om ‘kleine dingen’ gaat. “Ze is zo’n sterke vrouw. Ze wil niet tegen mij zagen om mij te sparen. Ik ben trots op haar hoe ze omgaat met de situatie.”

Wanneer kan je palliatieve zorg opstarten?

Palliatieve zorg begint wanneer medische behandelingen geen genezing meer kunnen bieden en het duidelijk is dat de patiënt niet beter zal worden. Het verschilt dus van persoon tot persoon of het gaat om enkele dagen voor het sterven of enkele maanden.

Hoe sneller je palliatieve zorg aanvraagt, hoe beter we de zorg kunnen organiseren. Jouw thuisverpleegkundige informeert jou en je mantelzorger(s) in overleg met je arts. Gezinszorg inschakelen is ook een optie. Voor aangepaste zorg verwijzen we je door. Als je dat nodig hebt, schakelen we een gespecialiseerde referentieverpleegkundige in.

Hoe kan i-mens helpen?

i-mens biedt ondersteuning voor palliatieve zorg, of de vraag nu afkomstig is van de patiënt zelf of van zijn of haar omgeving. We werken nauw samen met huisartsen en thuisverpleegkundigen om de zorg af te stemmen op de individuele behoeften van de patiënt.

We bieden een breed scala aan diensten en zetten ons in om patiënten te ondersteunen en begrijpen in hun reis naar het levenseinde.

Zit je nog met vragen?

i-mens biedt palliatieve zorg aan en helpt je bij al je vragen. Onze experten palliatieve zorg geven je raad en ondersteuning bij elke stap in het proces.

Ontdek onze pagina of bel ons op 078 15 25 35.

Vraag hier palliatieve zorg aan

Aanvullende diensten

Ook interessant