Ouderen hebben wel degelijk een meerwaarde

Door Eline De Baets

Weet jij wat een ‘grijsist’ is? Het is een term bedacht door filosoof en auteur Jean Paul Van Bendegem. Het staat voor iemand die ouderen discrimineert en ze het gevoel geeft dat ze er niet meer toe doen of overbodig zijn. Spijtig dat zo’n term bestaat, niet? Dat vinden we bij i-mens ook. Daarom willen we tijdens deze Ouderenweek de actieve rol van ouderen in de kijker zetten. Het tegendeel bewijzen, want ouderen hebben wel degelijk een meerwaarde in onze maatschappij, toch bij i-mens.

Raad eens hoe oud onze oudste vrijwilliger is?

90 jaar is Hendrik Roemans. Best wel straf, niet? Al zeker als je weet dat de meeste van zijn klanten jonger zijn dan Hendrik zelf. Hij houdt ze gezelschap, brengt ze aan het lachen met zijn pientere humor of maakt een wandeling met ze. Maar weinigen kunnen zijn leeftijd raden, want hij is zo fit als een hoentje. Ik vroeg hem naar zijn geheim.

Ooit vroeg er iemand me tijdens een uitstap met een klant jonger dan mezelf of ik zijn zoon was. Hilarisch was dat.

Hendrik Roemans, oudste vrijwilliger van i-mens

Wat is je geheim om jong te blijven?

Samson en Gert zingt het ons al jaren voor: ochtendgymnastiek. Hendrik gaat de deur niet uit zonder eerst zijn bewegingsoefeningen te doen. Al komt hij erdoor te laat op een afspraak, zijn spieren en gewrichten krijgen elke ochtend trouw hun training.

“Zal ik het even voortonen?”, vraagt Hendrik. Hij ademt diep in en ‘hup’ duikt dan in een beweging naar zijn tenen. Ik sta perplex te kijken. Geen wonder dat deze man er zo fit en jong uitziet.

Enkele weken geleden brak Hendrik een aantal ribben tijdens een verkeersongeval. Super pijnlijk, maar zelf de pijn weerhield hem niet om zijn rek- en strekoefeningen te doen. “De verpleegsters raadden me platte rust aan, maar ik had schrik om vast te roesten. Stiekem en heel voorzichtig deed ik elke ochtend mijn oefeningen vanuit mijn ziekenhuisbed. Ik heb er geen spijt van”.

Naast zijn spieren traint hij ook zijn hersenen. “Ik vind het belangrijk om de geest jong en actief te houden. Die mag niet vertragen”. Vraag Hendrik naar eender welke hoofdstad of eiland en hij duidt hem aan op de kaart.

Waarom ben je vrijwilliger?

“Dat is simpel”, zegt hij. “Ik wil bezig blijven en onder de mensen zijn. Vroeger waren de mensen socialer. Eenzaam of alleen zijn bestond niet. Vandaag zie je heel wat vereenzaming. Daar wil ik iets aan doen”.

Ik haal vooral voldoening uit het feit dat ik me nuttig kan maken. Ik beteken iets voor iemand

Hendrik Roemans, oudste vrijwilliger van i-mens

Voor Hendrik 8 jaar geleden vrijwilliger werd bij i-mens zette hij zich al jaren in als trotse vaandeldrager voor politiek gevangenen en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Hendrik was 14 toen de oorlog uitbrak en leefde 3 jaar in angst in de kelders. Hij kan je uren boeien met verhalen van toen.

Vrijwilligerswerk zit hem in het bloed. Hij doet het dan ook met hart en ziel.

Hoe zie je jouw toekomst als vrijwilliger?

“Zoals ik me nu voel, kan ik makkelijk nog jaren doorgaan als vrijwilliger”.

Twijfel je na het lezen van dit verhaal of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Of voel je een drempel?
Volg Hendriks raad op en vraag een vrijblijvend gesprek aan met een ervaren vrijwilliger of probeer het gewoon eens uit. Hendrik zal je alvast met plezier begeleiden!

Vrijwilliger worden bij i-mens?

Maak mee het verschil met onze meer dan 2200 vrijwilligers voor mensen die zorg nodig hebben.

Vrijwilliger worden

Ook interessant