i-mens ondersteunt vzw Bijs

Bregt (43) is een van de ouders die vzw Bijs oprichtte. Zo schonk ze haar dochter Imke (16) samen met 8 andere jongeren met een beperking een warme thuis, in een gezellige familiale sfeer.

Goed omringd door i-mens

Verzorgenden, zorgkundigen en poetshulpen van i-mens helpen de interne begeleiders van de vzw met dagelijkse dingen zoals wassen, aankleden, eten geven, etc.

Maar ook de vrijwilligers van i-mens hebben een belangrijke rol. Zij nemen de jongeren mee uit wandelen of organiseren leuke activiteiten zoals snoezelen of een spelnamiddag.

Rollercoaster

Toen Imke 16 jaar geleden geboren werd, leek ze een rustige, gezonde baby. Maar na een 6-tal weken komt het jonge gezin in een echte rollercoaster terecht.

Imke heeft een mutatie op het epilepsiegen waardoor ze een zware meervoudige handicap heeft. Ze is nu 16 jaar, maar blijft op de mentale leeftijd van 1,5 jaar.

In deze hectische periode was het constant zoeken hoe ze werk en zorg konden combineren. Bregt zocht werk dichter bij huis om iets meer (zorg)tijd te krijgen.

Een sterke madam die niet bij de pakken blijft zitten

Gelukkig stond de crèche open voor de problemen van Imke. Ze kreeg er de nodige extra aandacht. Vanaf Imke's 2de verjaardag kon ze terecht in gespecialiseerd onderwijs.

Pas na 5 jaar ontvangt het gezin eindelijk een Persoonlijk Assistentie Budget om thuis extra hulp in te schakelen.

Jammer genoeg breekt een paar jaar later de scheiding aan. De zorg voor Imke belandt nu vooral op Bregts schouders.

Moemoe en Vava springen bij

Al die tijd springen Moemoe Nicole en Vava Jef bij waar ze kunnen om hun dochter te ontlasten. Zonder die grote steun was deze periode nog veel moeilijker.

Helaas krijgen ze nu zelf te maken met een zware ziekte. In 2018 doet Bregt's papa opeenvolgend 6 beroertes. Hij kan bijna niets meer.

Alsof dit nog niet zwaar genoeg, krijgt hij in volle revalidatie de diagnose longkanker.

Nicole neemt de zorg voor haar man en huishouden op zich. Maar tegelijkertijd wil ze er nog steeds zijn voor Imke en Bregt. Haar energie lijkt onuitputtelijk.

We zijn een hecht trio waarin elkaar graag zien centraal staat.

Ondertussen verblijft de altijd opgewekte Imke elke weekdag en -nacht in het huis van vzw Bijs. Maar Imke en Bregt kunnen nog steeds rekenen op de hulp van Moemoe. Hun steun en toeverlaat.

Moemoe volgt zelfs opnieuw rijlessen en overwint haar angst voor autostrades om Imke en Bregt te ondersteunen. Sterk.

Bregt, dochter Imke en Moemoe Nicole

Ook interessant