Charlene kreeg corona tijdens haar zwangerschap: ‘Ik was bang om mijn kindje te verliezen’

Door Eline De Baets

Charlene (34) is zwanger van haar 4de kindje. De vorige 3 zwangerschappen liepen niet van een leien dakje. Deze keer leek alles goed te gaan, maar corona stak daar toch een stokje voor. Charlene had het virus zwaar te pakken en vreesde voor haar leven en dat van haar baby.

Zit jij met vragen rond het coronavaccin en je zwangerschap?

Laat je begeleiden door een vroedkundige aan huis. Je vroedkundige staat je medisch bij en geeft raad bij al je vragen.

Meer over vroedkunde aan huis

Angst door onwetendheid

Charlene was de eerste zwangere vrouw op de covid-afdeling in Brugge. “Je voelde dat het ziekenhuispersoneel nog niet zo goed wist welke impact het virus kon hebben op mij en de baby. Bovendien is de ziekte erg onvoorspelbaar. Dat maakte me ongerust”, vertelt Charlene.

In het begin ging het totaal niet goed met haar. Door de koorts en vermoeidheid was ze een aantal dagen knock-out. “Ik dacht echt dat ik doodging.”

“Toen de verpleging ineens afkwam met hartmedicatie dacht ik ‘Och neen, hopelijk is mijn kindje niet het volgende wat het virus zal aantasten’”, vertelt Charlene met tranen in de ogen.

“Mijn kinderen waren mijn lichtpuntjes. Ik wou zo snel mogelijk beter worden om terug bij hen te zijn.

Charlene, zwanger van haar 4de kindje

“Alle afspraken en controles gaan niet door zolang je ziek bent, dus ze kunnen je kindje niet in de gaten houden. Ook mijn gynaecoloog en Virginie, mijn vroedvrouw aan huis, mochten niet langs komen. Toen m’n man op bezoek mocht, nam hij onze Doppler mee zodat we met een verpleegster naar het hartje konden luisteren.

Uiteindelijk, na lang aandringen, mocht mijn gynaecoloog toch langskomen. Pas daarna was ik volledig gerust.”

Gezin uiteen getrokken

Ondertussen brak het virus ook door bij haar man, mama en zoontje van 8 maanden. Ze moesten in quarantaine en het gezin raakte verscheurd. De 2 oudste kinderen testten negatief en verbleven tijdelijk bij Charlene’s zus. Haar mama nam Charlene’s jongste zoontje Adam in huis zodat haar man Hamza thuis verder alleen kon uitzieken.

Het gezin leefde in totaal 3 weken gescheiden van elkaar. Ze hadden elkaar nog nooit zo lang moeten missen.

Toen Charlene na 1 week het ziekenhuis mocht verlaten om thuis verder uit te zieken, kreeg ze daardoor niet het warme thuisgevoel waar ze zo naar verlangd had. Haar moederhart brak.

Raambezoekjes moeten brengen aan je eigen kinderen doet pijn.

Charlene, zwanger van haar 4de kindje

“We hebben de tijd dat we elkaar moesten missen achteraf dubbel en dik ingehaald. Nadat ik eerst 2 dagen ben bezig geweest met ons huis te ontsmetten.”

Laat je vaccineren

Eerst was ik geen voorstander van het coronavaccin doordat het nog in de testfase zat. Maar nu ik dit heb meegemaakt, denk ik er anders over”, vertelt Charlene overtuigd.

Covid-19 verhoogt de kans op vroeggeboorte. Toen Charlene het virus opliep was ze 21 weken zwanger. “Mijn kindje had dus geen enkele overlevingskans op dat moment.” Een baby is pas levensvatbaar na 24 weken.

“Het is zonde om je kind te verliezen aan zo’n ziekte. Daarom raad ik andere zwangere vrouwen aan zich te laten vaccineren.”

Charlene moet nu vaker op controle bij de gynaecoloog. Tussendoor komt Virginie, haar vroedvrouw aan huis, langs voor een extra check-up. “De momenten waarop Virginie langskomt, doen me deugd. Bij haar kan ik eens goed ventileren en durf ik ook meer vragen stellen.”

Zit jij met vragen rond het coronavaccin en je zwangerschap?

Laat je begeleiden door een vroedkundige aan huis. Je vroedkundige staat je medisch bij en geeft raad bij al je vragen.

Zowel tijdens als na de zwangerschap.

Meer weten over vroedkunde aan huis
Charlene heeft een persoonlijke blog op Instagram @fridayinnovember over het ouderschap en verbindend opvoeden

Aanvullende diensten

Ook interessant