Vroedkunde aan huis

Medische begeleiding tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw begeleidt je in je vertrouwde omgeving, zowel voor als na je bevalling. Ze staat je medisch bij en geeft raad bij al je vragen.

Wat is vroedkunde aan huis?

Vroedkunde aan huis houdt in dat een vroedvrouw of vroedkundige bij jou thuis komt om (toekomstige) ouders met de beste zorg te omringen. Ze begeleidt mama’s tijdens de zwangerschap. En ook na de bevalling staat de vroedvrouw klaar voor medische hulp en bij vragen.

Wat doen we voor jou?

Een vroedvrouw staat ouders tijdens en na de bevalling graag met raad en daad bij. Zo controleert ze tijdens de zwangerschap onder meer de harttonen van je kindje en beantwoordt vragen die ouders hebben. Bij thuiskomst volgt ze mee het herstel van de mama en de verzorging van je baby op.

Wat kost vroedkunde aan huis?

Je hoeft zelf niets te betalen van pre- en postnatale zorg door een vroedvrouw. De kost voor medische zorg wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds via het de derde-betalersregeling.

Waarmee kunnen we je helpen?

Zorg tijdens de zwangerschap

Een vroedvrouw volgt je zwangerschap nauw op. Ze controleert de harttonen en de ligging van je baby. Samen met jou bereidt ze je graag voor op de arbeid en de bevalling. Ze geeft je een antwoord op tal van vragen zoals:

  • Wat kan je doen tegen zwangerschapskwaaltjes?
  • Wanneer moet je naar het ziekenhuis vertrekken?
  • Wat moet je meenemen naar het ziekenhuis?
  • Welke babyuitzet heb je echt nodig?
  • Kies je wel of niet voor borstvoeding?

Zorg na de bevalling

Na de bevalling volgt de vroedkundige zowel het herstel van de mama op, als de ontwikkeling van de baby. Zo volgt ze de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je kindje op en voert de belangrijke hielprik uit. Dit is een bloedtest die zoekt naar aangeboren stofwisselingsziekten. Je kan ook rekenen op volgende ondersteuning:

  • hulp bij fles- of borstvoeding;
  • verzorging van de navelstreng;
  • verzorging van de knip;
  • hulp bij krampjes;

De eerste weken na je thuiskomst worstelen kersverse ouders vaak met tal van vragen. Een vroedvrouw geeft je ook bij deze vragen graag professioneel advies op jouw maat.

Aanvullende diensten

Vroedkunde aan huis aanvragen