Mobiele gezinsbegeleiding

Een gezinsbegeleider komt wekelijks bij jou thuis langs. Dat kan in regio Groot-Gent, Gentse kanaalzone en Meetjesland, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams-Brabant.

Hij of zij luistert naar de problemen die je ervaart. Samen zoeken jullie uit hoe je de situatie terug hanteerbaar kan maken.

We versterken wat wél goed loopt en kijken hoe we de zaken die minder goed lopen anders kunnen aanpakken.

Ambulante begeleiding

Als ouder en/of kind kom je trainen in ons CKG of op een plaats in je buurt. Deze vorm van begeleiding bieden we alleen aan in groep. Zo kunnen ouders ervaringen delen en van elkaar leren.

Tijdens deze intensieve pedagogische training zoeken we samen met je trainer en de groep uit hoe je de situatie thuis zelf anders kan aanpakken. We gaan ook aan de slag met je kind en bekijken de schoolcontext.

Residentiële opvang

Als het thuis moeilijk gaat en het je even allemaal teveel wordt, kan je je kind tijdelijk in een leefgroep laten opvangen. Ook in dringende crisissituaties kan je kind bij ons terecht.

Afhankelijk van jouw situatie kan de opvang ofwel enkel overdag of dag en nacht zijn.

Tijdens deze periode zullen onze gezinsbegeleiders samen met jou de zorgen die er zijn aanpakken. Dit kan in de vorm van gezinsbegeleiding of pedagogische training zijn. Samen zorgen we ervoor dat je kind zo snel mogelijk terug naar huis kan.

Ondertussen verblijft je kind in een veilige, warme en kindvriendelijke omgeving die de persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Je kind krijgt er de nodige begeleiding, structuur en rust.

Veelgestelde vragen

Voor wie?

Voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar die basisonderwijs volgen, wonen in de regio Gent, Brussel of Vlaams-Brabant en duidelijke opvoedingsvragen hebben.

Dat betekent dat een kind van 13 jaar die basisonderwijs volgt of naar de lagere school gaat ook op onze ondersteuning kan rekenen.

Concreet?

Wij ondersteunen gezinnen waar de opvoeding voor ouder en/of kind vastloopt of dreigt vast te lopen. Ons doel is, samen voorkomen dat de gezinsproblemen verder toenemen.

Ook in dringende crisissituaties staan wij ouders en hun kinderen bij.

Dankzij onze tijdelijke begeleiding helpen wij gezinnen terug op weg. Belangrijk is dat de gezinnen zelf bereid zijn om mee te werken.

Waar nodig bouwen we samen met de ouders een netwerk uit die het gezin in de toekomst verder kan ondersteunen. De steun van familie, vrienden en hulpverleners is hierbij erg belangrijk.

Hoeveel kost het?

Onze dienstverlening is volledig gratis.

Ook de dag- en nachtopvang is gratis. Alleen wanneer je kind voor een lange periode residentieel in ons CKG verblijft, verrekenen we een bedrag via jouw groeipakket (nieuwe naam voor kinderbijslag).

Waar kan je onze CKG's vinden?

Wij hebben verschillende Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning in regio Gent, Brussel en Vlaams-Brabant waar je terecht kan voor opvoedingsondersteuning:

Heb je nog vragen? Contacteer gerust een van onze CKG's.

We bekijken samen hoe we je het best kunnen helpen.

Interessante artikels

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer