Zo lang ze komen, kan ik thuisblijven

Door Heleen Couvreur

Arlette (88 lentes), maakte voor het eerst kennis met de dienst nachtoppas toen haar man dementeerde. Na zijn overlijden kwam Arlette zwaar ten val. De revalidatie verliep moeizaam. Het vooruitzicht van een toekomst in een rusthuis maakte haar ongelukkig. Maar op vandaag woont Arlette nog steeds thuis. Dankzij de zorg van haar kinderen en de hulp van 4 vrijwilligers nachtoppas.

Op de uitkijk

De dagen waarop de vrijwilligers langskomen staat Arlette bijna letterlijk op de uitkijk. “Ik heb geen lege avonden meer. We kijken tv en drinken samen iets warm.

’s Nachts uit bed komen gaat moeilijk. De aanwezigheid van een nachtoppas zorgt voor een veilig gevoel en stelt mij gerust. ’s Morgens staat mijn ontbijt klaar.”

Meer dan een vrijwilliger

Na meer dan 6 jaar is de band tussen de vrijwilligers en Arlette uitgegroeid tot een innige vriendschap. De Limburgse vrijwilligers delen elk hun stukje geschiedenis dat gelijkloopt met het leven van Arlette. Herinneringen en foto’s van vroeger worden spontaan bovengehaald.

“De vrijwilligers maken deel uit van mijn leven en er ontstaat een vertrouwensband. We luchten ons hart bij elkaar en delen familieverhalen. Ook zij doen graag hun verhaal”, vertelt ze.

“Dag en nacht letterlijk en figuurlijk je deuren openzetten vraagt veel vertrouwen”, zegt Arlette. “Een goeie match tussen de klant en vrijwilliger is daarom zo belangrijk. Ik heb daar goede ervaringen mee, want al bij het 1ste contact was er een goede klik.”

Het is zo mooi dat dit bestaat

Arlette, klant nachtoppas

Waardering

Arlette heeft bewondering voor de vrijwilligers. Speciale momenten laat ze niet zomaar voorbijgaan. “Ze vinden het op hun leeftijd nog steeds fijn om voor mij te zorgen. Op Kerstmis zet ik ze met plezier in de bloemetjes.”

‘Haar zorgende handen’ noemt Arlette haar kinderen. De nachtoppas komt 2 nachten na elkaar slapen, daartussen springen zij in. De komst van de vrijwilligers ontlast zo de kinderen die zelf nog gaan werken en een gezin hebben.

Een laatbloeier

Nu Arlette thuis is bloeit ze helemaal open. “Hoewel het onder mijn heupen niet zo goed meer werkt, is alles erboven in topconditie. Te goed om naar een rusthuis te gaan maar te moeilijk om mezelf te behelpen. Ik ben zo blij dat ik ze heb en daardoor gewoon thuis kan blijven” geeft ze nog mee.

Heb je 's nachts nood aan extra ondersteuning?

Bekijk wat onze vrijwilligers voor jou kunnen betekenen.
Of bel ons op 078 15 25 35. Wij zorgen voor een goede match.

Bekijk ons aanbod

Aanvullende diensten

Ook interessant