Vrijwilliger en klant, de perfecte tandem

Door Heleen Couvreur

Michel Claesen (68) uit Bilzen is een taalkundige op rust. Hoewel, op rust... De vrijwilligers die Michel ondersteunen bij zijn sportactiviteiten weten wat zweten is. Na lang slechtziend te zien zijn is Michel zijn zicht volledig kwijt. Motivatie en humor zijn de rode draad doorheen zijn verhaal.

“Anderen zeiden me vaak dat ik iets niet kon. Dat gaf mij de extra motivatie om net wél iets te doen.” Michel zijn ingesteldheid opende mogelijkheden en dat was volledig zijn eigen verdienste. Als jonge knaap kroonde hij zich tot hoofdleider van de KLJ, deed aan atletiek en windsurfen, zwom hij wedstrijden en behaalde hij een zwarte gordel in de judo. Dat allemaal onder de zienden.

Laat je ook bijstaan door een vrijwilliger tijdens het sporten of andere activiteiten.
Meer over oppashulp door vrijwilligers

Als ik tegen de grond vlieg is het een teken dat ik het beter moet doen

Michel, klant vrijwilligerswerk i-mens

Samen sporten

Een gezonde levenswijze is voor Michel topprioriteit. Naast sporten is dat bewust en gezond eten. “Iemand die kan zien eet de 2 kroketten die nog over zijn gewoon mee op, ik eet exact tot ik genoeg heb.”

Wanneer Michel in het weekend niet op zijn crosstrainer of in de sauna te vinden is, zit hij achteraan op de tandem bij student en vrijwilliger Brecht (21).

“Ik was op zoek naar begeleiding. Wanneer je blind bent heb je voor het fietsen en sporten iemand nodig.” Voor het winkelen krijgt Michel assistentie van iemand van de gezinszorg van i-mens.

De benen nemen

Een 4-tal maanden geleden kwam Brecht langs voor een kennismakingsgesprek. Wat volgde was een vlotte babbel met een bescheiden jonge man én een gemeenschappelijke liefde: het fietsen.

wie zich voor zoiets opgeeft is een bijzonder iemand

klant Michel over vrijwilliger Brecht

“Bij goed weer stippelt Brecht een route van 50 km uit. Ik heb graag dat het vooruit gaat en Brecht heeft daar de benen voor, op die manier kan hij zich ook uitleven. Vertrouwen en meegaan in de bochten is belangrijk op een tandem.”

“Op het einde trakteer ik hem op een ijsje, hij is een beetje een lekkerbek”, lacht Michel. “Bij slecht weer gaan we zwemmen of naar de fitness.”

Sinds 2 jaar komt ook vrijwilligster Anneke langs. Zij gaat met Michel fitnessen en heeft dankzij hem nu ook de fitnessmicrobe te pakken.

Zonder hen kan ik niet veel doen.

Michel, klant vrijwilligerswerk i-mens

Gezocht: jonge vrijwilligers voor actie

Jonge vrijwilligers, waaronder studenten, spelen volgens Michel een belangrijke rol binnen het vrijwilligerswerk. Gezien hun jonge leeftijd bruisen ze nog van energie. Ze zijn het ideale gezelschap tijdens actieve uitstappen zoals theater, sport en concerten.

“Ik ken genoeg jonge slechtzienden en volledig blinden die veel zouden hebben aan jonge vrijwilligers.”

Ook nood aan wat hulp of goed gezelschap?

Onze vrijwilligers kunnen je zowel overdag, 's avonds, 's nachts als in het weekend oppashulp bieden. Ze houden je gezelschap en reiken jou en/of je mantelzorger een helpende hand.

Ja, ik wil meer weten over oppashulp

Aanvullende diensten

Ook interessant