Verzorgende zijn is

Door Heleen Couvreur

gezinszorg en thuiszorg

“De job van verzorgende bestaat enkel uit ‘wat soep maken en boodschappen doen voor oudjes'. Een uitspraak die voor verzorgende Brigitte zwaar aankwam. Zo zwaar dat ze in haar pen kroop en er deze brief over schreef.

Reeds 24 jaar en met volle goesting ben ik verzorgende. Het is zorgen voor, zorg dragen voor die ene unieke persoon. Het is zorgen voor iemand, net zoals ik graag verzorgd wil worden. Het is de deur achter je dicht trekken met een warm en goed gevoel.

Lees hier interview met Brigitte

'Wat houdt jouw job echt in?', vraagt de tiener

Wat doen jullie eigenlijk bij die 'oude mensen?' Een beetje onrespectvol (maar ik vergeef het hem graag). Het is toch door die 'oude mensen' dat wij het zo goed hebben, dat wij leven in een welvaartsmaatschappij? Maar daar gaat het nu niet over, ik wijk een beetje af. De vraag was: wat doen jullie bij die oude mensen?

"Dat is maar soep maken en boodschappen doen", antwoordde de mama. Ik stond perplex aan de grond genageld. Ik vond op dat moment niet de juiste woorden.

Veel meer dan soep maken en boodschappen doen

Dit werd nog meer duidelijk tijdens corona. Eén van mijn klanten verloor tijdens deze periode haar echtgenoot. Ze heeft haar man tijdens de laatste dagen en weken van zijn leven niet meer mogen zien. Geen ziekenhuisbezoek. Gestorven. Alleen. Zelfs de begrafenis mocht ze niet bijwonen. Dit heeft er duidelijk bij haar ingehakt.

Enkel met ons heeft mevrouw haar verdriet kunnen delen. Een woordje van troost, er zijn voor haar. Ze verloor niet alleen haar man, maar ook haar levenslust. Zin in het leven had ze niet meer.

Gelukkig waren wij er

Gelukkig waren wij er toen om soep te maken en boodschappen te doen. Om tijd te nemen en te luisteren naar haar verhaal, naar haar gevoelens van onmacht en pijn. Om te begrijpen dat haar dierbare verliezen bijzonder pijnlijk is. Ik kon haar heel goed begrijpen want ik verloor in diezelfde week mijn eigen mama.

Praten en luisteren, het hielp. Het was zo deugddoend om na een paar weken terug een lach op haar gezicht te zien.

Elke dag een kaartje

Sinds dag 1 van corona stuurt de kleindochter elke week een fotokaartje met tekstje naar haar grootmoeder. De stapel is ondertussen gevoelig aangedikt want de kaartjes blijven komen. Een uniek gegeven in deze zwarte periode en het sterkt haar. Fier als een gieter laat ze wekelijks haar stapel kaartjes bewonderen. Het jongste kaartje bovenaan. Een lach op haar gezicht, samen vreugde delen.

Verzorgende zijn is: soep maken en boodschappen doen, luisteren en troosten, er zijn voor iemand, tijd nemen en begrijpen, samen lachen en samen vreugde delen, elk uniek persoon respecteren in zijn of haar doen en laten.

Verzorgende zijn is meer dan alleen soep maken en boodschappen doen.

Wil je ook jouw verhaal delen?

Stuur jouw i-mens warm verhaal naar communicatie@i-mens.be
Samen bekijken we hoe we deze warmte verder kunnen verspreiden.

gezinszorg en thuiszorg

Ook interessant