Samen lachen in de auto verzacht de pijn
Henriette (72) is al meer dan 10 jaar vrijwillige chauffeur. Ze pikt haar klanten thuis op en vervoert hen van en naar hun medische afspraak. Doordat ze zelf borstkanker overwon, kan ze zich makkelijker inleven in de situatie van haar klanten. Het wederzijds begrip is dan ook groot.
Taxi Henriette
Voor zorgbehoevende personen is het niet altijd eenvoudig om zich te verplaatsen naar hun dokter, kinesist, tandarts of ziekenhuis. Henriette helpt hen daarbij.
Haar klanten hebben alle leeftijden: van jonge kinderen tot ouderen boven de 90 jaar. Mensen die zelf niet meer rijden, hun rijbewijs nooit haalden of (tijdelijk) minder mobiel zijn, neemt deze kranige vrijwilliger in Brussel mee met haar wagen.
“Ik werk elke dag van de week. Thuis zitten is niets voor mij. Ik rij graag en spreek gemakkelijk met mensen: vrijwillige chauffeur brengt deze 2 passies onder 1 noemer."
Discretie en begrip
“Zelf stel ik nooit vragen over de medische afspraak of ziekte van mijn klanten. Op dat vlak blijf ik erg discreet en laat ik het initiatief bij hen liggen. Dat wordt geapprecieerd. Verschillende klanten vragen specifiek naar mij voor hun medisch vervoer.”
Blij dat ik iets kan betekenen voor mensen met kanker.
“Doordat kankerpatiënten voor radiotherapie of chemo vaak dagelijks vervoer nodig hebben, bouw je snel een band met hen op. Ik beschouw velen intussen als mijn vrienden. Toen ik zelf kanker kreeg, belden velen van hen me op om te vragen hoe het met me ging of me een gelukkig nieuwjaar te wensen. Die steun deed enorm deugd.”
Grappen en grollen verzacht de pijn
“Ik begrijp uit eigen ervaring maar al te goed dat kankerpatiënten eens slechter gezind zijn. Ze zijn ziek en hebben vaak pijn. Daarom vind ik het belangrijk om voldoende te lachen in de auto. Dat gebeurt dan ook regelmatig. Is het niet om iets op de radio, dan wel om een grapje dat ikzelf of mijn klant maakt. Als dat even de pijn verzacht of de ziekte doet vergeten, ben ik in mijn opzet geslaagd.”