Mijn verzorgende is letterlijk mijn rechterhand

Door Eline De Baets

Erik (53) raakte na een herseninfarct volledig verlamd aan zijn rechterkant. Maar een handige harry is hij nog steeds. Hij laat zich niet belemmeren door zijn beperking. Zijn verzorgende Katia (48) is nu letterlijk zijn rechterhand. Maar hij trekt goed zijn plan. Op de foto's zien we een goedlachse man die nog steeds zin heeft in het leven. Respect.

Nie neuten, nie pleuje

Het levensmotto van Erik. “Is jouw leven veranderd door je beroerte?”, vraag ik hem. Hij antwoordt onmiddellijk: “Neen”. Ik schrik eventjes, want ik verwachtte een ander antwoord.

Hij legt me uit dat zijn leven eigenlijk niet zoveel veranderd is.
Als keukenprins tovert hij nog steeds heerlijke gerechten uit zijn pan. En als het kan, dan gaat hij elke dag uit fietsen. Beide doet hij met aangepast materiaal. Het is niet omdat je gebonden bent aan een rolstoel dat je je als een gevangene moet gedragen.

Erik en zijn vrouw Helga reizen nog steeds samen of wonen een concert bij. Net zoals vroeger.

Het enige wat hem wel pijn doet, is dat hij niet meer kan gaan werken bij Volvo. "Velen klagen over hun werken. Ze staan er niet bij stil dat ze gelukkig mogen zijn dat ze kunnen werken", vertelt Erik.

Als je iets wil, moet je ervoor gaan

Ook verzorgende Katia (48) is van het principe ‘Nie neute, nie pleuje’. Als je iets wil in het leven, moet je ervoor gaan. Ze kwam uit haar comfortzone en gaf haar job als winkelbediende op om als poetshulp bij i-mens te starten.

Katia was vroeger een schuchtere vrouw. Daarom zocht ze een job met meer sociaal contact omdat ze hoopte open te bloeien.

Het was best pittig om op 42-jarige leeftijd met een jonge tweeling opnieuw achter de schoolboeken te kruipen. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Katia, verzorgende bij i-mens

Na een aantal jaren gaat ze voor een nieuwe uitdaging. Ze start een zorgopleiding bij i-mens en wordt zorgkundige.

Katia is Eriks rechterhand

Dat is hoe Erik het zelf zo mooi verwoord. In dit geval mag je dat best letterlijk nemen. Zonder Katia kan Erik ‘s ochtends z’n bed niet uit.

In het begin was het zoeken. Katia (48) en Erik (53) behoren tot dezelfde generatie. Ze merkte dat het best confronterend was voor Erik dat iemand van zijn eigen leeftijd hem moest helpen bij het opstaan, wassen en aankleden. Allemaal intieme momenten die je liever niet deelt met een buitenstaander.

Je schept een sterke vertrouwensband eens je iemand op die manier toelaat in je leven.

Dankbaarheid

Dat is het gevoel dat ze alle drie met elkaar gemeen hebben. Erik is dankbaar. Voor wat hij nog kan en voor alle hulp.

Zijn vrouw Helga, werkt op de personeelsdienst bij i-mens. Zij is dankbaar voor het begrip en de flexibiliteit die i-mens als werkgever haar biedt.

Het is uit dankbaarheid voor i-mens dat we hebben deelgenomen aan de fotoshoot. Want zonder verzorgende of zonder de flexibiliteit van mijn werkgever zou het niet lukken.

Helga, vrouw Erik en bediende bij i-mens

Ook verzorgende Katia is i-mens dankbaar. Ze zit nu al een aantal maanden thuis van het werk door haar nek. Onlangs werd ze gebeld door haar verantwoordelijke om te horen hoe het met haar gaat. “Dat doet goed”, zegt ze, “Want dan weet je dat je er niet alleen voor staat. Ik voel me betrokken desondanks ik nu thuis zit”.

Ook ik ben dankbaar dat zij het verhaal achter de foto’s met ons wilden delen. Merci.

Lijkt een job als verzorgende of zorgkundige jou wel wat?

Ben je een zorgzaam persoon die geniet als je een glimlach op iemands gezicht kan toveren?

Bekijk dan nu onze vacatures of bel ons op 078 15 25 35.

Vacatures verzorgende
Foto van Erik en zijn dochter Kiani

Aanvullende diensten

Ook interessant