Vrijwillig in 1ste linie tegen COVID-19

Door Eline De Wit

Tine en Kim. 2 vrouwen met een ongekend hart voor de zorg. Ze maken deel uit van een team thuisverpleegkundigen vanuit i-mens dat speciaal werd opgeleid om in het heetst van de coronastrijd (potentieel) besmette patiënten te verzorgen en/of testen af te nemen. Met een verrassend enthousiasme delen zij met ons hun kant van het verhaal.

Beiden gaven zich enkele maanden geleden vrijwillig op. Als 1ste linie in de strijd tegen de COVID-pandemie. Kim verliet haar vertrouwde zorgronde voor cohortzorg: zorg en ondersteuning van patiënten die besmet zijn met het virus of door artsen als potentieel besmet beschouwd worden. Op die manier wordt de kans op besmetting van gezonde patiënten en personeel zo laag mogelijk gehouden.

Tine hielp mee in 1 van de triagecentra die zijn opgericht om personen te onderzoeken en testen op COVID. De testcentra maken deel uit van de eerstelijnszorg en worden aangestuurd door een medisch verantwoordelijke die het dagelijks functioneren van het centrum garandeert.

Safety first, always

Het onderwerp 'veiligheid' is in dit soort zorg nooit ver weg. Tine en Kim zijn getraind om gepaste beschermingsmaatregelen te nemen om zorg op een veilige manier uit te voeren. Ook al betekent dat rondlopen in een wit 'astronautenpak', mondmasker, gezichtsscherm, 2 paar handschoenen en gele schort.

Alles volgens de regels doen was super belangrijk om een gevoel van veiligheid te kunnen creëren

Tine, extra kracht in triagecentrum Deinze

Bij Kim viel alle reden tot paniek weg toen ze na de 1ste week negatief testte. Nadien hebben beiden zich verrassend genoeg op geen moment onveilig gevoeld.

De rush tegen corona

In haar drukste periode testte Tine 22 personen op 2 uur tijd. Van binnenkomen in de stemhokjes van de gemeente voor 'social distancing' tot buitengaan was dit ongeveer 5 tot 7 minuten per persoon. Een geoliede machine doordat het team van dokters, verpleegkundigen van i-mens en vrijwilligers van het Rode Kruis volledig op elkaar was afgestemd.

Kim deed op haar zwaarste dagen tot 18 bezoeken per dag. Op sommige plaatsen kwam ze 3 tot 4 keer langs. "Ik hielp de patiënten opstaan, medicatie en eten geven, saturatie en temperatuur meten ... Er komt dus wel wat meer bij kijken dan in mijn gewoonlijke zorgrondes."

Een positieve ervaring

Als ik vraag wat ze van deze ervaring vonden, hoor ik groot enthousiasme aan de andere kant van de lijn. "Mensen waren nog véél dankbaarder dan gewoonlijk. Ik was voor velen de enige persoon die ze gedurende dagen of weken zagen. Mijn werk werd heel hard geapprecieerd", zegt Kim. Ook Tine is blij dat ze deze uitdaging is aangegaan: "Het gaf me een rustig en goed gevoel. Ik voelde me geruggensteund door iedereen."

Ook interessant