Hoe thuisverpleging het verschil maakte voor Patrick

Thuisverpleging is een vak apart. Verpleegkundige Lieve doet haar job met hart en ziel. Want patiënten thuis verzorgen, vaak voor langere tijd, schept een extra vertrouwensband. Zo ook met Patrick, wiens zware beenwonden ze verzorgde.

thuiszorg

Door een longziekte gebruikt Patrick een zuurstoftoestel. Toen hij vorig jaar naar de keuken ging, struikelde hij over de zuurstofslang en maakte een val op de keukentrap. Gevolg? 2 diepe wonden aan zijn scheenbenen.

Gesteld op de vertrouwde omgeving

De kans bestond dat Patrick naar het ziekenhuis moest. “Maar ik wilde zo graag thuis blijven. Ik ben gesteld op mijn vertrouwde omgeving. Ook voor mijn vrouw was dat makkelijker”, vertelt hij. Op dat moment kwam verpleegkundige Lieve, gespecialiseerd in wondzorg, voor het eerst langs. “We spraken af om de verzorging thuis te starten, maar hij zou naar het ziekenhuis gaan, mocht het nodig zijn. Van in het begin zat ik gelukkig op dezelfde lijn met zijn huisarts”, blikt Lieve terug.

“Lieve weet van aanpakken en gaf uitleg bij elke stap. Dat gaf me moed.”

Evolutie bespreken met huisarts

De verzorging van de wonden vroeg veel tijd en aandacht. Lieve was er dagelijks minstens een uur mee bezig. “Nadien moest ik een verslag schrijven voor de huisarts en het verpleegdossier aanvullen. Ik plande Patrick bewust in aan het einde van de werkdag, om niet achter te lopen op schema. Ik besprak ook telkens de evolutie met de huisarts”, zegt ze.

Moed en vertrouwen

Lieves zorg gaf Patrick vanaf het begin veel vertrouwen. “Ze weet van aanpakken en gaf uitleg bij elke stap van de verzorging. Dat gaf me moed. Bovendien nam ze altijd haar tijd voor me en bijna elke keer sprong ook mijn huisarts binnen om de stand van zaken te bekijken. Verschillende keren twijfelden ze om me door te verwijzen naar het ziekenhuis, maar gelukkig was er altijd ‘iets’ dat hen hoop gaf en anders deed beslissen”, weet Patrick.

Topverpleegster en supermadam

Patricks thuisverpleging was een voorbeeld van prima teamwork. “Mijn wonden verbeterden na elk bezoek en na 2,5 maanden zag ik licht aan het einde van de tunnel. Lieve speelde daar een grote rol in en ik ben haar enorm dankbaar. Ze heeft veel kennis van zaken, oefent haar job uit met passie en is gewoon een lieve ‘supermadam’“, lacht Patrick. Het kaartje waarmee hij zijn ‘topverpleegster’ en haar collega’s in de bloemetjes zette, was voor Lieve nogmaals een bevestiging van de liefde voor haar vak.

Thuisverpleging nodig?

Doe gerust een beroep op onze thuisverpleegkundigen. Ze bieden zorg en comfort in je eigen vertrouwde omgeving.

Ook interessant