Het verschil maken tijdens de feesten

Door Eline De Wit

Eindejaarsfeesten als deze hebben we nog nooit meegemaakt. Maar terwijl wij naarstig op zoek gaan naar alternatieven om ook dit jaar maximale sfeer en gezelligheid te creëren met kerst en nieuw, zijn veel thuisverpleegkundigen de baan op. Zo ook Kim Rommelaere (31).

Restjes en veel dankbaarheid

"Op 1 januari 2021 werk ik voor de 4de keer op Nieuwjaar. Eigenlijk heb ik daar geen enkel probleem mee. Ik hou van de sfeer. Het is rustig op de baan en de klanten delen met plezier hun feeststemming. Ze hebben vaak medelijden, maar het hoort bij onze job om er te zijn voor hen. Ook in het weekend of op een feestdag."

We zijn geen fabriek die de machines op vrijdag kan stilleggen om maandag terug op te starten.

Kim (31), thuisverpleegkundige

"De mensen zijn ons tijdens de feestdagen extra dankbaar. We worden overladen met cadeautjes, pralines of verrukkelijke restjes van hun gangendiners."

Vroeg uit de veren voor de meest eenzamen

"Tijdens de feestdagen voelen veel klanten zich extra eenzaam. Zeker in de huidige situatie beseffen de oudsten dat het wel eens hun laatste feesten kunnen zijn.

Om hen een hart onder de riem te steken, start ik mijn ronde vaak wat vroeger. Dat doe ik trouwens het hele jaar door, niet alleen omdat het Nieuwjaar of kerst is.

Dan drinken we samen een koffietje en babbelen we wat, kam ik hun haren of was ik hun voeten."

Dat kan de 86-jarige Romain beamen. Hij is al 11 jaar alleen en het dagelijks bezoek van thuisverpleegkundige Kim is een moment waar hij steevast naar uitkijkt. "In die jaren zijn er al eens traantjes gevloeid omdat ik mensen rondom mij mis", vertelt hij duidelijk geëmotioneerd.

Ik ben altijd blij als ik Kim naar boven zie komen vanuit mijn vensterraam. Dat babbeltje maakt mijn dag goed.

Romain (86), klant van Kim

"Die mensen hebben vaak niemand anders of zien weinig anderen. Zeker in deze crisis, nu familie niet zomaar meer mag langskomen. Met zo’n kleine dingen maken wij voor hen het verschil. Dat wordt geapprecieerd en maakt onze job net zo dankbaar."

Ik behandel mijn klanten zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Ze zien mij allemaal graag komen.

Kim (31), thuisverpleegkundige

Thuisverpleegkundige Kim vertelde op ATV hoe belangrijk het is om extra aandacht te hebben voor oudere, eenzame buren. Ook tijdens de feestdagen.

Klik op de foto om de video te bekijken (1 min 35).

ATV thuisverpleegkundige Kim werkt op feestdag

Ook interessant