Er beweegt wat in Gent

Bewegen is een must, want bewegen houdt je spieren soepel waardoor je bijv. beter je evenwicht kan bewaren. Het houdt ook je moraal op peil; hetgeen we nu zeker nodig hebben tijdens deze coronacrisis. Belangrijk ook voor bewoners van assistentiewoningen en woonzorgcentra, die geen bezoek meer kunnen ontvangen.  Daarom werd een heus fitness parcour opgezet voor onze bewoners van Seniorcity Gent! 

Over het waarom en hoe (veilig) bewegen voor senioren belangrijk is, lees je meer in de blog 'Beweeg in je kot', in het kader van De Week van de Valpreventie. Hou ook dan zeker onze social mediakanalen in het oog.

Hilde Raes, manager van de GAW Seniorcity Gent, realiseerde in de tuin een heus fitnessparcours voor ‘haar’ senioren. Deze tuin wordt begrensd door Seniorcity, het kinderdagverblijf Sloebercity en het Zorghotel.

Voor een fitnessparcours heb je geen dure toestellen nodig.

Hilde Raes

Fitnessparcours in de tuin

Het parcours bestaat uit een 12-tal oefeningen gekoppeld aan voorwerpen die reeds in de tuin aanwezig zijn. Zoals de armleuning aan de trap, een bankje, een gekleurde steen op de muur …

Op het scherm aan het onthaal vinden de residenten een overzicht van alle oefeningen.

Het staat hen vrij om de oefeningen uit te kiezen die zij zelf leuk en/of haalbaar vinden. Sommigen doen ze allemaal, anderen stoppen na een paar. Alles kan, niets moet.

Voor de minder-mobiele bewoners van het WZC die actie willen ondernemen, is er begeleiding voorzien door de kinesist.

Zien bewegen doet bewegen.

Hilde Raes

Zo blijkt. Sommige bewoners wagen zich niet op het fitnessparcours zelf, maar ondernemen spontaan gelijkaardige oefeningen in de gang voor hun deur of op hun terras. Het parcours valt heel erg in de smaak.

Als we iets kunnen leren uit deze crisis is dat we creatief kunnen zijn met weinig middelen.

Hilde Raes

Ook de allerkleinsten moedigen vanuit de tuin van Sloebercity de senioren aan.

Na Corona zal dit fitnessparcours aanwezig blijven in de tuin.

Zelfs Einstein wist het:

Het leven is als het berijden van een fiets. Om je evenwicht te houden, moet je in beweging blijven.

Einstein
Fitness in de tuin bij Seniorcity Gent.