Denken aan later, genieten van het nu

Door Heleen Couvreur

Walter (88) en Frieda (86). Samen wonen ze op de site Seniorcity Gent. Walter in een flat, Frieda in het Zorghotel. Slechts 3 minuten wandelen van elkaar verwijderd. Want ook na meer dan 60 jaar zijn ze nog steeds innig verbonden. Walter is niet alleen de man van Frieda, hij is ook haar mantelzorger. Maar omdat in Zorghotel Seniorcity Gent alles en iedereen goed op elkaar is afgestemd, heeft Walter geen extra zorgen.

Vanuit hun flat in de Tijgerstraat, kijkt Walter uit op de Gentse faculteit Letterkunde waar hij 33 jaar lang les gaf. De huiselijke leefruimte vult zich met heerlijk zonlicht dat op een grote collectie boeken, een computer, foto’s en meubels schijnt.

De flat – ‘hun huis’ zoals Walter het noemt - was 6 maanden lang de plek waar ze samen gelukkig waren. Tot Frieda erg ziek werd. Bovenop een neurologische aandoening, kreeg ze ook nog eens corona. Na 10 bange dagen vol onzekerheid kwam er goed nieuws. Frieda was genezen. Ze keerde terug naar Walter. Maar niet naar hun gemeenschappelijke flat. Wel naar een nieuwe kamer in het Zorghotel, gezien de zorgnood te groot werd. Ondanks dat Walter en Frieda nu niet meer samen in de flat wonen, zijn ze toch dicht bij elkaar.

Bij het zien van de flat waren we op slag verliefd op het uitzicht, de lichtinval, de site en het comfort.

Walter, bewoner flat Seniorcity Gent

Nadenken over later

“Heb je ooit al eens gedacht aan het moment dat je minder fit bent?” Het was de vraag van een juriste enkele jaren geleden die Frieda en Walter deed nadenken.

Daarna volgde een geleidelijk proces. Met als eerste stap een verhuis van hun grote huis naar een eigen appartement in Gent. De laatste stap was de keuze voor een flat in het Zorghotel. Die kwam sneller dan verwacht door de gezondheidsproblemen van Frieda.

“De flat zorgde voor zekerheid als het fysiek minder zou gaan”, vertelt Walter. “Het was een nadenken over later en weten dat je ooit met zorgen zal geconfronteerd worden.”

De combinatie van de flat en het zorghotel stelt je gerust als je zorg nodig hebt.

Walter, bewoner flat Seniorcity Gent

Meer dan vrijheid alleen

“Een hoge dosis privacy en vrijheid zijn voor ons een must”, lacht Walter.
“De vrijheid zit in het gaan en staan waar en wanneer je wil en de toegang hebben tot voorzieningen zoals snel internet. Heb je niets nodig, dan komt het zorgpersoneel niet. Heb je wel iets nodig, dan staan ze hier snel. Zo brengen ze mij elke middag een warme maaltijd.

“Maar er is meer dan enkel de binnenkant en de mooie binnentuin”, vertelt Walter verder.

“Zo zijn er muzikale voorstellingen en artistieke samenwerkingen met studenten van het KASK Gent. Er is veel te doen zonder dat je ver moet gaan: het Muinkpark en de evenementenlocatie Zebrastraat zijn hier op wandelafstand.”

“Het doet me deugd om te zien hoe het personeel alle mogelijkheden aangrijpt om bij te leren. Zonder te betuttelen zijn ze betrokken en oprecht bekommerd. Frieda kreeg levensbedreigende slikproblemen maar de kennis voor een juiste therapie was enkel buitenshuis te vinden. Er kwam een externe experte logopedie, die leerde mij en Frieda maar ook het i-mens personeel nieuwe technieken om haar te helpen.”

“Dat ik mij hier zo snel thuis zou voelen, had ik nooit durven dromen”, sluit Walter af.

We hebben hier alles, net alsof we op reis zijn in een hotel. We hebben niet de nadelen van het rumoer van een groot hotel maar de voordelen en de privacy van een B&B én aangepaste zorg.

Walter, bewoner flat Seniorcity Gent

Ook interessant