Borstvoeding geven bij een tweeling, kan dat?

Door Eline De Baets

tweeling houdt handjes vast tijdens de borstvoeding

Dat vroeg Michelle zich ook af toen ze te horen kreeg dat er niet 1 maar 2 baby’s op komst waren. Ze had haar droom om borstvoeding te geven al opgeborgen, want met een tweeling is dat toch onmogelijk? Gelukkig bewees vroedvrouw aan huis, Sanne, haar het tegendeel. Samen gingen ze het avontuur aan.

Laat je ook bijstaan door een vroedvrouw aan huis tijdens en na je zwangerschap.
Meer weten over vroedkunde aan huis

Wist je altijd al dat je borstvoeding wou geven?

Michelle: “Ik had altijd al het idee in mijn hoofd om mijn kinderen borstvoeding te geven. Toen we te horen kregen dat ik zwanger was van een tweeling was dit eventjes schrikken.

In mijn hoofd was het namelijk onmogelijk om 2 baby’s tegelijk borstvoeding te geven.

Gelukkig stelden meerdere vroedvrouwen me gerust dat dit wel kon. Maar ik bleef realistisch. Ik wou het heel graag proberen, maar als dit niet zou lukken dan was dat ook maar zo.

Hoe is het om borstvoeding te geven aan je tweeling?

Michelle: “In het begin had ik veel hulp nodig bij het aanleggen van de kindjes. Ik was dan ook erg verzwakt na de bevalling.

Gelukkig kon ik rekenen op een goed team. Terwijl mijn vriend aan de ene borst een kindje probeerde aan te leggen, probeerde de vroedvrouw aan de andere kant.

Het was even zoeken, maar ze zeggen altijd ‘de aanhouder wint’ en dat was ook bij ons het geval. Toen we thuiskwamen aten beide kleintjes vlotjes bij mij aan de borst.

Het geeft een superfijn gevoel als mama om te zien dat jouw kindjes groeien door jouw moedermelk.

Tijdens het drinken gaat het zusje altijd op zoek naar de hand van haar broertje. Prachtig om te zien.”

Gouden tip van vroedvrouw Sanne

Michelle: “Wanneer Sanne, onze vroedvrouw aan huis, voor de 1ste keer langskwam, stelde ze voor om de natuurlijke voedingshouding eens te proberen.

Bij deze houding liggen de kindjes op mijn buik en drinken ze zo aan de borst. Dat is veel comfortabeler. Het enige wat ik hoef te doen, is de baby’s vasthouden. De rest doen ze volledig zelf.

Bovendien heb ik geen hulp meer nodig bij het aanleggen, want dat kan ik nu alleen.

Tot dan toe lagen beide baby’s in rugbyhouding bij mij aan de borst. Dat was erg belastend voor mijn armen. Het is ook niet zo’n eenvoudige houding om je kindje te helpen tijdens de borstvoeding.

Ondertussen, 11 weken later, gaat de borstvoeding nog steeds vlot. En daar ben ik erg blij om.

Flesjes geven zou in ons geval veel meer tijd vergen. Dan zou ik telkens een flesje moeten maken, deze ook allemaal moeten afwassen en dan nog eens kind per kind eten geven.

Heb je nog tips of advies voor toekomstige (tweeling)ouders?

Michelle: “Aan toekomstige tweelingmama's wil ik meegeven, dat het echt wel mogelijk is om 2 baby's tegelijk eten te geven.

Als je altijd al droomde om borstvoeding te geven, moet je die droom zeker niet opbergen. Geef het een kans.

Maar maak jezelf geen illusies wijs, er komt best wel wat bij kijken. En dan nog heb je geen garantie op succes.

Durf dan ook om hulp te vragen van bijvoorbeeld een vroedvrouw aan huis. In het begin kan je het gewoonweg niet alleen, maar eens je vertrokken bent is het écht genieten.”

Laat je ook bijstaan tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw aan huis kan je zowel tijdens als na de zwangerschap begeleiden, terwijl een kraamhulp je na de geboorte helpt bij het huishouden en de verzorging van je baby.

Vind meer info over deze diensten op onze pagina voor toekomstige ouders.

Diensten voor toekomstige ouders

Aanvullende diensten

Ook interessant