Borstvoeding 3-4 weken

Geef je moedermelk op de leeftijd van 3-4 weken, dan is dat de enige voedingsbron voor je baby. Dit kan je aanhouden tot de leeftijd van 6 maanden. De samenstelling van de melk verandert mee met de veranderende behoefte en leeftijd van je kind.

Pijn?

Borstvoeding geven mag geen pijn doen. Als je toch pijn ervaart bij het aanleggen, klopt er iets niet. Zorg ervoor dat je zelf comfortabel en rustig zit. Daarnaast is het belangrijk dat de baby goed en ondersteund ligt en met een wijde mond aanhapt. De tepel alsook een stukje van het tepelhof dienen in het mondje te zitten. Let erop dat het neusje vrij is en de lipjes goed gekruld te zijn.

Doet het nog steeds pijn? Raadpleeg dan je vroedvrouw zodat jullie samen kunnen aanleggen en de oorzaak van de pijn vinden.

Ook na 3-4 weken is het heel belangrijk frequent en op vraag te voeden! Borstvoeding werkt volgens vraag en aanbod dus als je baby’tje regelmatig je borst leeg drinkt dan ga je ook veel melk aanmaken. Voed je baby overdag en ’s nachts, minimaal 8 keer per 24 uur. 12 tot 14 maal per dag is ook zeker goed.

Clustervoeden

Het is zeker mogelijk dat je baby bij momenten zal vragen om te clustervoeden. Dit zijn korte, frequente voedingsmomenten in een korte periode. Met het clusteren regelt je baby een goede melkproductie! Maak je geen zorgen om schema’s of ritme, dat komt vanzelf. Geen enkele baby is hetzelfde. De ene baby drinkt graag vaak en kort, de andere baby misschien langer waarna hij wat langere tussenpozen neemt. De belangrijkste parameter om te zien of alles goed verloopt, is het aantal volle en natte luiers (minstens 6 volle luiers per dag). Ook typische borstvoedingsstoelgang (geel en zacht) is een goed teken. Zij vertellen je immers meer dan een weegschaal.

Voeding mama

Je mag als mama alles eten, maar met mate! Als je merkt dat je baby wat gevoeliger is aan bepaalde voedingsstoffen, probeer deze voeding dan even te laten. Je hoeft niet op voorhand voorzichtig te zijn met wat je eet. Blijf ook steeds voldoende drinken. Het is een goede gewoonte om telkens als je baby drinkt, zelf iets te drinken. Bij voorkeur water.

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer