Anders is toch heel gewoon

Door Eline De Baets

Vader-dochterliefde in het kwadraat. Dat zou de perfecte titel zijn voor deze foto. Tijdens mijn interview met deze kanjers werd er heel wat op los geknuffeld en gekust. Ondanks de afstand voelde ik de warmte en liefde tot bij mij. Vader en dochter. Elk hebben ze op hun eigen manier zorg nodig. Maar ze zorgen ook voor elkaar. Zo schoon om te zien. Ik smelt. Jij ook?

De wet van de sterksten

Danny ziet er misschien uit als een stoere bink met een hoog Rockabillygehalte, maar in werkelijkheid is het een echte knuffelbeer. Een familieman met een groot, gouden hart. Dat zou je niet verwachten als je zijn verhaal hoort.

Zijn jeugd zag er niet zo rooskleurig uit. Door de probleemsituatie van zijn ouders kwam hij op jonge leeftijd terecht in het Weeshuis Prins Filip in Gent. Daar gold duidelijk de wet van de sterksten. Maar Danny was niet een van de bullebakken die anderen het leven zuur maakte. Neen. Eerder het totaal tegenovergestelde. Hij kwam op voor de zwakkeren en dat doet hij nu nog.

Zo zet Danny zich al jaren met hart en ziel in voor Downsyndroom Vlaanderen. Niet alleen om ervoor te zorgen dat zijn eigen oogappel, Mabel, maar ook andere kinderen met down een mooie toekomst hebben.

Kortom, hij wil zijn kinderen koste wat het kost geven wat hij zelf moest missen. Dus schenkt hij ze liefde met overvloed.

Geluk creëer je zelf

Danny creëerde zijn eigen geluk wat zorgde voor een grote ommezwaai in z’n leven. Het leek wel te goed om waar te zijn, want enkele jaren terug kwam hij terecht in een zwaar verkeersongeval waardoor Danny’s rug ernstig beschadigd is. Hij lijdt nu chronische pijn en moest zijn job als testpiloot bij Volvo vaarwel zeggen.

Het leven heeft hem duidelijk niet verbitterd. Door zijn arbeidsongeschiktheid kan Danny nu elke dag bij z’n gezin zijn. Dat ziet hij eerder als een geluk bij een ongeluk.

Zo kan hij voor de kinderen zorgen wanneer z’n vrouw uit werken is. Carine werkt in een woonzorgcentrum bij dementerenden. Zorg staat duidelijk centraal in dit gezin. Niet alleen voor elkaar, maar ook voor anderen.

Mabels beperking kwam als een verrassing

Danny en zijn vrouw Carine waren niet voorbereid op Mabels beperking. Het was een even slikken. Maar eigenlijk wisten ze al van bij het moment dat ze Mabel voor de eerste keer zagen: dit doen we samen!

Die warmte heeft Mabel gevormd tot de optimistische, goedlachse, zotte meid die ze nu is. Al is ze eigenlijk te goed voor deze wereld. Danny vertelt bezorgd over die keer dat Mabel gepest werd. De pestkop in kwestie werd hier hard over aangepakt, met tranen tot gevolg. Mabels reactie? Ze had medelijden en ging de jongen meteen troosten.

De ouders van haar inclusieklas waren ons dankbaar, want hun kinderen voelen nu geen drempel meer om iemand met een beperking te benaderen.

Danny, vader van Mabel

Dat baarde de ouders zorgen, want dit betekent dat Mabel geen gevaar ziet en denkt dat iedereen goede bedoelingen heeft. Daarom beslisten Danny en Carine om haar bij de overgang naar het middelbaar opnieuw naar het buitengewoon secundair onderwijs (BUSO) te sturen.

Jammer, want ze lieten haar liever verder naar het inclusieonderwijs gaan. Daar gaan alle leerlingen, met of zonder beperking, naar dezelfde school en is anders heel gewoon.

Pose hier, pose daar, Mabel leek een geboren fotomodel

De zotte doos zoals ze haar omschrijven, kwam duidelijk naar boven tijdens de fotoshoot. Pose hier, pose daar. Ze leek wel een geboren fotomodel en genoot met volle teugen.

Al waren er eerst wat traantjes toen haar felblauwe nagellak wat te oogverblindend bleek voor de foto. Maar dat was ze snel vergeten. Zeker toen de visagiste haar na afloop een potje nagellak gaf in haar favoriete kleur. Dat effect heeft ze op mensen, ze steelt meteen hun hart.

Niet iedereen krijgt een verjaardagsboodschap van Niels Destadsbader

Als afsluiter vraag ik hen naar hun strafste verhaal samen. Daar ik krijg ik unaniem hetzelfde antwoord op: “Niels Destadsbader”. Met een ‘big smile’ en veel omhooggestoken duimen erbij!

De Vlaamse zanger is een van Mabels idolen. Danny kon voor haar 16de verjaardag een persoonlijk bericht van Niels bemachtigen. De zanger doet zo’n dingen normaal gesproken niet. Maar voor zijn superfan Mabel maakte hij graag een uitzondering. In de video werpt hij haar drie verjaardagszoenen toe. Ik durf erom wedden dat haar vriendinnen stikjaloers waren!

Nu staat de fotoshoot met Lieve Blancquaert ongetwijfeld mee op hun lijstje met onvergetelijke momenten.

Ook interessant