Als leefgroepbegeleider ben je de stem van het kind

Door Heleen Couvreur

Leefgroepbegeleider CKG Evergem i-mens

In het weekend naar de speeltuin, het huishouden doen of huiswerk maken. Het klinkt als een gewone gezinsuitstap of dagelijkse routine. Voor de kinderen en begeleiders in een CKG* is dat niet zo gewoon. Het gaat veel dieper dan dat. De dagen zijn er onvoorspelbaar en geen dag is dezelfde. Een pluspunt voor leefgroepbegeleider Wendy (40) die al 19 jaar het verschil maakt door de stem van het kind te zijn wanneer loslaten moeilijk is.

Een dag in het CKG

Het is spitsuur wanneer de vroegdienst start. De kinderen maken zich klaar om tijdig op school te geraken. Daarna is het even rustiger en nemen Wendy en haar collega's tijd om zich te focussen op de noden van de kinderen. Kindjes die niet op school zijn gaan in bad of doen een activiteit. Vergaderingen worden tussen 13u en 15u ingepland.

Om 13u start de laatdienst. Na school eten de kindjes een vieruurtje, zitten ze samen aan tafel, overlopen de dag, spelen wat, het huiswerk wordt gemaakt en de tv gaat aan. De meeste kinderen blijven ook overnachten. Terwijl ze slapen wordt er nog administratie gedaan.

De nacht wordt gedaan door een vaste ploeg waardoor Wendy geen nachtdienst hoeft te doen. Iedereen doet wel weekendwerk. Hoe frequent dat is hangt af van jouw werkregime. Ondanks dat geen dag dezelfde is, zorgen we voor structuur in onze dagindeling en een voorspelbare context voor de kinderen.

De eigenschappen van een CKG begeleider

Wendy: "Zonder twijfel is flexibel en zelfzeker zijn heel belangrijk. Je begint de dag met een plan dat op elk moment in de war kan geraken. Ik kan vandaag zeggen: 'ik ga met de kinderen wandelen maar wanneer de telefoon rinkelt voor een nieuwe opname moet ik hier blijven.' Je moet overtuigd zijn dat je een goede beslissing kan nemen én consequent zijn."

Je moet geen medelijden hebben met onze kinderen want daar help je hen niet mee.

Wendy, Leefgroepbegeleider CKG i-mens

“Ik vind het fijn om te helpen zoeken naar wat het kind en het gezin nodig hebben en het kind een stem te geven. Om te zorgen dat de kinderen zich veilig en geborgen voelen. Elke dag is anders en kent weinig voorspelbaarheid. Daardoor blijft elke dag een uitdaging. Nieuwe collega’s neem ik mee op sleeptouw en ik hoop altijd dat ze denken zoals ik: ’t is hier tof, ik ga hier blijven."

Het moeilijke en het mooie aan kinderbegeleider zijn

"Het loslaten van de kinderen en de onmacht om zaken te veranderen is moeilijk. Je moet veel kunnen geven en de dankbaarheid zoeken in de kleine dingen. Elke dag heeft zo een klein wondertje en veel 1e keren van kinderen vergeet je nooit. Bijvoorbeeld de 1e keer dat ze hun schoenen zelf dichtknopen. Een klein moment betekent vaak heel veel voor ons en onze kinderen."

Ook na moeilijke momenten zeggen we: 'we hebben het toch maar weer gedaan'

Wendy, leefgroepbegeleider CGK i-mens

Alles is bespreekbaar met collega's

"Collega’s zijn de belangrijkste spelers. We moeten het met ons team samen doen. Ze tonen jou de weg die je al hebt afgelegd, ze doen je achterom kijken naar wat je bereikt hebt. Als mijn leidinggevende oprecht vraagt hoe het gaat mag ik eerlijk zeggen dat het slecht gaat. Terwijl anderen denken dat wij gewoon wat spelen en de kinderen bezig houden weten collega’s heel goed dat wat wij doen veel meer betekenis heeft. De leefgroep is een groeiplek voor kinderen én medewerkers."

*CKG staat voor Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Ouders die vastlopen in de opvoeding of het even moeilijk hebben kunnen er terecht voor advies. Er verblijven voornamelijk kinderen van 0-12 jaar die door de jeugdrechter geplaatst zijn. De meeste kinderen blijven er ook overnachten.

Wil je ook het verschil maken als leefgroepbegeleider in een CKG?

Dan is deze job misschien wel iets voor jou.

Bekijk nu onze vacatures

Aanvullende diensten

Ook interessant