Borstvoeding: alles wat je wil weten
Ben je van plan om borstvoeding te geven als jouw baby er is? Of twijfel je nog? We geven jou in deze blog alle noodzakelijk info mee over borstvoeding. Het is een ontdekkingstocht die je samen met je baby start. Maar ook de steun van je omgeving en goede begeleiding zijn onmisbaar.
In deze blog lees je alles over borstvoeding:
- Waarom borstvoeding geven?
- Wat heb je nodig?
- Moedermelk afkolven en bewaren
- Wat mag je eten en drinken als je borstvoeding geeft?
- Hoelang borstvoeding geven?
- Afbouwen en stoppen met borstvoeding
- Nog vragen?
Heb je hier graag ondersteuning bij? Onze vroedvrouwen en lactatiekundigen begeleiden jou graag in je vertrouwde omgeving. Zowel voor als na je bevalling. Ze staan je medisch bij en geven raad bij al je vragen.
BEkijk ons aanbod
Waarom borstvoeding geven?
Borstvoeding geven is niet altijd vanzelfsprekend of gemakkelijk. Maar het biedt veel voordelen en zorgt voor een intieme verbinding tussen jou en je baby.
Volgens de natuur zijn baby’s gemaakt om borstvoeding te krijgen. Het is de meest natuurlijke voeding voor een baby. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft om goed te kunnen groeien. Bovendien is het een ‘levend product’. De samenstelling past zich aan de behoeften van de baby aan.
Moedermelk is een uniek recept dat zich zelfs aanpast aan het seizoen. In de zomer bevat moedermelk meer water en is het calorie-armer. Water geven is daarom niet nodig.
Voordelen voor mama
- Moedermelk is altijd beschikbaar, klaar en op de juiste temperatuur.
- Borstvoeding zorgt voor een vlugger herstel van de baarmoeder en beschermt tegen postnatale bloedingen.
- Mama’s die borstvoeding geven verbruiken 500 kcal. extra per dag.
- Dankzij de borstvoedingshormonen werkt borstvoeding geven relaxerend en vermindert lichamelijke stress.
- Mama’s die minimum 6 maanden borstvoeding geven, hebben minder kans op diabetes type 2. Wanneer je nog langer borstvoeding geeft, komt borstkanker, eierstokkanker, Multiple Sclerose (MS), en osteoporose (botontkalking) minder vaak voor.
Voordelen voor baby
- De antistoffen in de moedermelk zorgen ervoor dat de baby beter beschermd is tegen infecties. Vooral diarree, middenoorontsteking, luchtweg-, urineweg- en maagdarminfecties komen minder vaak voor bij kinderen die borstvoeding krijgen.
- Moedermelk lijkt te beschermen tegen allergie. Eczeem (atopische dermatitis) en astma komen minder vaak voor bij kinderen met een familiale aanleg wanneer ze borstvoeding krijgen.
- Onderzoek wijst op een beschermend effect van borstvoeding tegen leukemie en tegen insulineafhankelijke suikerziekte (diabetes type 1).
- De kans op wiegendood is lager.
- Hoe langer een kind borstvoeding krijgt, hoe lager het risico op gebitsafwijkingen door de betere mondmotoriek.
Voordelen voor maatschappij
- Borstvoeding geven is kosteloos en milieuvriendelijk.
- Lagere ziektekosten doordat kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn.
Wat heb je nodig?
In principe heb je helemaal niets nodig om je voor te bereiden op borstvoeding geven. Het voornaamste heb je namelijk op zak. De borsten maken zichzelf fysiek klaar tijdens de zwangerschap, je hoeft daarvoor niets te doen.
Emotioneel kan je je klaarmaken door prenatale workshops te volgen.
Daarnaast kan je ook al uitkijken naar een comfortabele, ondersteunende borstvoedingsbeha. Je koopt die best pas rond je 35ste tot 37ste week in de zwangerschap. Een model dat goed rekt, zorgt dat de bh ook gemakkelijk zit als je borsten nog vergroten. Is je kindje 3 tot 4 weken oud? Dan zullen je borsten niet meer van grootte veranderen. Je kan dan voor een mooier of minder basismodel kiezen.
Een kolfapparaat: kopen of niet? Je weet pas na je zwangerschap of je zal moeten kolven of niet voor jouw baby. Wacht dus beter even af tot na de geboorte om een kolfapparaat te kopen.
Moedermelk afkolven en bewaren
Kolftips
- Kolven lukt niet altijd vanzelf. Het is een vaardigheid die oefening vraagt. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal verlopen. Kolf daarom op een rustig en ontspannen moment en kijk terwijl naar je kindje of naar een foto of video van je kindje.
- Het is normaal dat je in het begin maar een paar druppels of een kleine hoeveelheid kan kolven. Maak je hier geen zorgen over. Door vaak te kolven zal het beter gaan.
- De hoeveelheid melk die je afkolft verschilt per kolfbeurt.
- Zorg dat je het niet te koud hebt wanneer je gaat kolven. Maak bijvoorbeeld gebruik van een vochtig warmtekompres vóór je start met afkolven en masseer je borsten voor en tijdens het kolven. Op die manier zal de melk makkelijker uit je borsten stromen.
Moedermelk bewaren
Je kan je afgekolfde melk bewaren in flesjes en in speciale moedermelkbewaarzakjes of -bakjes. Schrijf steeds de datum en de hoeveelheid moedermelk op je porties.
We raden je aan om geen grote porties te bewaren. Bij kleinere porties vermijd je dat je moedermelk moet weggooien.
- Wil je je moedermelk lang bewaren? Dan kan je ze best zo snel mogelijk na het afkolven in de koelkast zetten of invriezen.
- Bewaar je moedermelk bij voorkeur achteraan in de koelkast.
- Pas gekolfde moedermelk kan je bij eerder gekoelde moedermelk voegen, als je ze eerst een uur apart laat afkoelen achteraan in de koelkast.
Houdbaarheid
Wat mag je eten en drinken als je borstvoeding geeft?
Eten
Als je borstvoeding geeft, mag je alles eten. Je baby geeft zelf aan of er bepaalde voedingsstoffen zijn die hij niet goed verdraagt. Heeft je baby toch veel verteringsongemakken? Contacteer dan jouw vroedvrouw.
Een borstvoedende mama heeft ongeveer 500 calorieën per dag meer nodig dan mama’s die geen borstvoeding geven. Drink en eet dus zeker voldoende. We geven jou graag enkele voedingtips om aan te sterken.
Drinken
Volgens Kind en Gezin zijn er geen nadelige effecten te verwachten bij matig alcoholgebruik (maximaal 2 consumpties per dag). De voorwaarde is wel dat er minstens 2 uur tussen de alcoholconsumptie en de borstvoeding zit.
Wil je graag een glaasje alcohol drinken?
Drink dat dan meteen na de borstvoeding en wacht na 1 consumptie minstens 2 uur met borstvoeding geven. Per consumptie wacht je 2 uur langer. Geef intussen afgekolfde, alcoholvrije, moedermelk aan jouw baby.
Hoelang borstvoeding geven?
Hoelang je borstvoeding wil geven, bepaal je als mama volledig zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minstens 6 maanden borstvoeding te geven, of zolang het leuk is voor mama en kind. Volg vooral je eigen gevoel.
Is je baby ouder dan 6 maanden? Dan kan je vaste voeding eens proberen. Lees er meer over in onze blog.
Afbouwen en stoppen met borstvoeding
Klaar voor het laatste hoofdstuk van jouw borstvoedingsverhaal? Dan is het belangrijk te weten dat dit niet van de ene op de andere dag lukt. Bouw nooit te bruusk af met borstvoeden, maar doe dat zeer geleidelijk. Zo vermijd je borstontstekingen en kan je baby ook wennen aan de nieuwe situatie.
Een kant-en-klaar afbouwschema kunnen we je helaas niet aanbieden. Want iedere mama of baby en elk borstvoedingsverhaal is anders. Contacteer daarom jouw vroedvrouw als je eraan denkt om te stoppen met borstvoeding. Die stelt samen met jou graag een gepersonaliseerd afbouwschema op.
Zit je nog met vragen?
Onze vroedvrouwen en lactatiekundigen begeleiden jou graag in je vertrouwde omgeving. Zowel voor als na je bevalling. Ze staan je medisch bij en geven raad bij al je vragen.
Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?
Ontdek onze pagina vroedvrouw aan huis of bel ons op 078 15 25 35.