De juiste voeding om aan te sterken in de kraamtijd

Proficiat! Je bent bevallen, de zwangerschap is voorbij en de kraamtijd is begonnen. Je baby krijgt haar of zijn voedingsstoffen niet meer binnen via jouw bloed. Dat wil zeggen dat jij opnieuw alles kan eten. Toch blijft het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zodat je lichaam goed kan herstellen.

We geven jou graag enkele voedingtips om aan te sterken.

Onbewerkte voeding

Groenten en fruit zijn de basis voor een gezonde maaltijd. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Ga steeds voor zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Om ze gemakkelijk te verteren kan je best voor licht gestoomde groenten of gestoofd fruit gaan.

Hormonen op evenwicht

Wist je dat je hormonen gemaakt zijn uit gezonde vetten? Het is dus belangrijk om in het herstellingsproces na de bevalling voldoende omega 3-vetzuren te eten.

Door deze gezonde vetten te eten, keer je sneller terug naar een normale hormoonhuishouding. Bovendien helpen deze vetten om vitaminen en mineralen beter op te nemen. Ze zouden ook de kans op een postpartumdepressie verminderen.

Eet je niet graag vis? Dan kan je gaan voor een plantaardig alternatief (noten, avocado, lijnzaad) of een visoliecapsule.

Balans in je bloedsuikerspiegel

Het is normaal dat je bloedsuikerspiegel na de bevalling en gedurende de dag schommelt. Maar grote pieken en dalen kan je best vermijden.

Gezonde voeding zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je je fitter en energiek zal voelen.

Kies voor trage koolhydraten zoals havermout, volkoren granen, en peulvruchten. Vermijd snelle suikers, zoals koekjes, snoep en frisdrank.

Gemakkelijke snack

Wanneer je borstvoeding geeft, verbruikt je lichaam gemiddeld 500 tot 700 kcal extra per dag. Die mag je gerust aanvullen via een energierijke snack. Je kan kiezen voor een handjevol noten met enkele stukken fruit, een boterham met notenpasta, dipgroentjes met hummus, chiapudding met dadels of een chocolademelk met pure cacao.

Goede hydratatie

Water zit in je bloed en dient als transportmiddel van voedingsstoffen en afvalstoffen in de bloedbaan.

Voor een goed herstel is het belangrijk om voldoende water te drinken.

Is water drinken voor jou niet gemakkelijk? Dan kan je ook voor bouillonsoep gaan. Deze soep zit boordevol vitaminen, mineralen, zouten en elektrolyten. Of neem een kruidenthee in de plaats. Vermijd koffie en dranken met prik. Die zijn dehydraterend.

Hopelijk kan je hier alvast mee aan de slag! Voor meer informatie en tips kan je steeds terecht bij je vroedvrouw van i-mens.

Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?

Ontdek onze pagina vroedvrouw aan huis of bel ons op 078 15 25 35.

Bekijk ons aanbod

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer