86% van de ouders voelt zich mentaal beter door kraamzorg

Door Joris Wauters

Wij deden een grootschalig onderzoek over kraamzorg. Wat blijkt? Een kraamverzorgende speelt een essentiële rol in het verhogen van het mentale welzijn van ouders.

Toch onderschatten toekomstige ouders vaak de uitdagingen die zich kort na de geboorte voordoen. Vooral zelfzorg, de organisatie van het huishouden en het geven van borstvoeding worden onderschat door toekomstige ouders.

Zij denken kraamzorg vooral in te schakelen voor advies en hulp en steun bij zorg van kind en ouder. De ervaringen van ouders die kraamzorg hebben ingeschakeld, geven een ander beeld. Zij deden vooral beroep op een kraamverzorgende voor hulp bij het koken, huishoudelijke taken en daarbij aansluitend voor hulp en advies bij verzorgen van het kind.

Lien Ooms, expert jong gezin bij i-mens:

Wij staan voor kraamzorg op maat. Het is belangrijk om goed de noden van de ouders te begrijpen. Voor sommige ouders zorgt een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd, terwijl andere ouders meer behoefte hebben aan goed advies voor een gerust hart.

Kraamzorg verhoogt mentaal welzijn

Een ding is duidelijk: ouders die kraamzorg hebben ingeschakeld, zouden het niet kunnen missen. Zo is 86% van de respondenten van de enquête tevreden over kraamzorg en zouden ze er ook opnieuw voor kiezen. 86% van de ouders geeft ook aan dat het inschakelen van kraamzorg een positieve impact had op hun mentale welzijn.

Lien Ooms:

Bij kraamzorg denkt men vaak aan hulp, maar het is veel meer dan dat. Kraamzorg is ook echt zorg. Voor je baby, maar ook voor jezelf als ouder. Alles draait rond de baby, maar aandacht hebben voor je eigen mentale welzijn en zelfzorg verdwijnt vaak naar de achtergrond in die eerste weken. Een kraamverzorgende brengt gemoedsrust en geeft ouders de tijd om even op adem te komen.

Wat kan kraamzorg voor jou betekenen na de zwangerschap?

Je kraamhulp helpt je in het huishouden, bereidt voor jou een lekkere maaltijd of neemt de zorg voor je baby uit handen zodat jij even op adem kan komen.

Vraag tijdig je kraamzorg aan huis aan of bel ons op 078 15 25 35

Meer over kraamzorg

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer