Wat is infuustherapie?

Infuustherapie brengt vloeistoffen in je lichaam met een infuusnaald (canule) en langs een ader of bloedvat (perifeer). Een stof zoals vocht, (chemotherapie)medicatie of bloed is zo sneller opgenomen in het lichaam. Via een infuus kunnen ook grotere doseringen worden toegediend dan, bijvoorbeeld, bij inname van een tablet.

Placeholder i-mens

Verschillende soorten infuustherapie

Perifeer infuus

Een infuus (canule) wordt in een klein bloedvat van je arm of hand geplaatst. De verpleegkundige kan helpen bij het plaatsen en verwijderen van het infuus, de toediening van medicatie, vocht en andere zaken - volgens voorschrift - en bloedafname.

Poortkatheter of Totaal Implanteerbaar Centraal Veneus Systeem (port-a-cath®)

Deze lange naam refereert naar een kleine aanprikpoort die de vaatchirurg onder lokale verdoving onder de huid (schuin onder het sleutelbeen) plaatst. Deze wordt via een buisje met een grote ader verbonden. Een port-a-cath biedt de mogelijkheid om op een gemakkelijke en comfortabele wijze de infuusvloeistoffen toe te dienen of bloed af te nemen.

De verpleegkundige kan jou helpen bij:
- aanprikken van de poortkatheter;
- toedienen van medicatie;
- bloedafname;
- spoelen van de poort bij langdurig niet-gebruik (om de 6 à 8 weken tegen klontervorming en verstopping);
- afkoppelen van de toegediende vloeistof;
- verwijderen van de naald.

Plaatsen van een infuus bij euthanasie

De verpleegkundige respecteert het verzoek van de patiënt naar euthanasie als voldaan is aan de wettelijke zorgvuldigheidsvereisten. Bij de uitvoering van de euthanasie heeft de verpleegkundige een ondersteunende en voorbereidende rol.

Als je meer wil weten over onze palliatieve diensten, klik dan hier.

Infuustherapie aanvragen

Over de aanvraag

Moet de zorg binnen de 48u of in het weekend opgestart of aangepast worden? Geef dit dan telefonisch door. Wij zijn 24u/24 en 7d/7 bereikbaar via: 078 15 25 35.

Over de klant

Voor wie is deze dienst of zorg bedoeld?

Vul hier de contactgegevens in van de persoon die we mogen contacteren bij vragen of updates over deze aanvraag.