Zo begin je aan een geboorteplan
Een geboorteplan is een document waarin jij en je partner jullie visie en wensen opschrijven rond de bevalling. Denk hier op voorhand eens over na en verzamel eventueel informatie. Zo word je je bewust van de keuzemogelijkheden.
De inhoud
Je hebt als bevallende vrouw en als koppel opties in het hele geboorteproces. Door het geboorteplan op te stellen ontdek je ook wat jij en je partner echt belangrijk vinden. Onderstaande vragen kunnen jou daarbij helpen.
De bevalling
Wie wil je om je heen om je te begeleiden? Welke houdingen overweeg je tijdens ontsluiting en tijdens het persen (lopen, staan, knielen, op handen en knieën, bad, douche)? Hoe denk je over interventies als CTG-bewaking, medicatie en knippen? Wat wil je doen om je pijn te verlichten (massage, houdingen, ontspanning, ademhalingsoefeningen, bad of douche, medicatie)? Wil je een spiegel gebruiken om mee te kijken tijdens het persen? Wil je steeds geïnformeerd worden als er wat gedaan moet worden of juist niet?
Contact met je baby
Hoe wil je met je baby omgaan de 1ste momenten? Denk aan lichamelijk contact, voeden, rooming-in, navelstreng doorknippen, zelf aanpakken, je partner de baby ook bloot op de borst geven, lang op je buik houden, de baby niet scheiden van de ouders …
Omgeving
Welke wensen heb je ten aanzien van de ruimte (licht, muziek, geuren, rust, sfeer)? Wil je foto’s of een film hebben van de geboorte zelf of direct daarna? Wil je rust na de geboorte of juist graag mensen erbij?
Geboorteplan klaar?
Eens jullie geboorteplan samengesteld is, kan je dat overlopen met je vroedvrouw en gynaecoloog. Best stop je het plan ook in je valies die je meeneemt naar de verloskamer.
Zie het als een richtlijn
Belangrijk om weten is dat het in sommige situaties anders kan lopen dan vooraf gepland. Dan moet er afgeweken worden van het geboorteplan. Daarom zie je het geboorteplan best als een richtlijn. Focus op de punten die jij het belangrijkste vindt. Alle zorgverleners hebben het beste met je voor. Vertrouw ook op hun professionaliteit.