Vaders spelen wel degelijk een rol tijdens de borstvoeding

Door Eline De Baets

Vaders spelen een rol tijdens de borstvoeding. Hij geeft een flesje met afgekolfde moedermelk.

Het is niet omdat vaders geen vadermelk produceren dat ze geen rol kunnen spelen tijdens de borstvoeding. Een van de vele misvattingen of stereotypes over vaders die niet helemaal kloppen. Dat bewijst ook kersverse papa Tjorven.

Tjorven en Willemijn laten zich bij de borstvoeding ondersteunen door hun vroedvrouw aan huis, Virginie.
Meer over vroedkunde aan huis

Papa’s kunnen actief helpen bij de borstvoeding

Vaders voelen zich vaak overbodig, voornamelijk wanneer de mama borstvoeding geeft. Is dat ook echt zo?

Tjorven schudt meteen van ‘neen’. “Ik voel me totaal niet overbodig. Het is compleet normaal en natuurlijk dat ons zoontje meer tijd doorbrengt met zijn mama door de borstvoeding.

Ik probeer zo betrokken mogelijk te zijn door af en toe een afgekolfd flesje te geven en bij te springen waar nodig.”

Vaders kunnen meer doen dan alleen aan de zijlijn toekijken en supporteren voor hun partner.

Virginie, vroedvrouw aan huis

Ze kunnen de baby naar hun partner brengen, ervoor zorgen dat de mama comfortabel zit, de baby laten boeren of ondertussen een verse maaltijd op tafel toveren of de ramen poetsen.

Vorige week nog gaf Tjorven zijn zoontje een afgekolfd flesje moedermelk terwijl Willemijn kleedjes aan het passen was. Hoe cool is dat?

‘s Nachts mee opstaan

Wannes werd geboren met een keizersnede. Daardoor kon Willemijn in het begin niet opstaan uit bed. Tjorven bleef de eerste nachten dan ook slapen in het ziekenhuis zodat hij Willemijn kon ondersteunen tijdens de nachtelijke voedsessies.

Hij heeft toen elke nacht de pampers ververst in plaats van de hulp in te roepen van de vroedvrouw of verpleegkundige van wacht.

Pampers verversen doe ik het liefst. Ik vind het leuk om te zorgen en neem daarvoor mijn tijd.

Tjorven, kersverse papa

Nu Tjorven terug aan de slag is in hun horecazaak en de keizersnede mooi geneest, staat hij iets minder vaak op ‘s nachts. “Na de coronasluiting hebben we wel wat schade in te halen. Toch probeer ik zoveel mogelijk bij te springen in de verzorging, want ik wil niks missen."

Betrokken vader

“Heel wat mannen die ik ken, bekennen dat ze nog nooit een pamper hebben ververst. Ik wil op latere leeftijd niet beseffen van ‘Oei, ik heb toch wel wat gemist als vader’.

"Al Wannes’ eerste keren wil ik meemaken. Ik wil een betrokken papa te zijn. Daardoor begrijp ik beter de kleine signalen die hij geeft. Dat geeft me vertrouwen. Als ik even met Wannes alleen ben, kan ik als vader mijn plan trekken”, vertelt Tjorven. “Natuurlijk blijft de eerste keer altijd wat zoeken en onwennig.”

“Dat is toch normaal?”, reageert Willemijn, de partner van Tjorven. “In het begin is het voor mama’s even hard zoeken als voor papa’s. Ook mama’s slaan wel eens in paniek en vragen zich wel eens af ‘Wat moet ik nu doen?’. Je moet vooral doen wat goed voelt en je instinct volgen.”

Tjorven probeert ook zoveel mogelijk bij te leren van kraamhulp Wim en vroedvrouw Virginie. “Ook als vader zit je met heel veel vragen. Ik ben blij dat ik daarvoor bij hen terecht kan.”

Laat je ook bijstaan tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw aan huis kan je zowel tijdens als na de zwangerschap begeleiden, terwijl een kraamhulp je na de geboorte helpt bij het huishouden en de verzorging van je baby.

Vind meer info over deze diensten op onze pagina voor toekomstige ouders.

Diensten voor toekomstige ouders
Kersverse ouders Willemijn en Tjorven met hun zoontje Wannes

Aanvullende diensten

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer