Thuisverpleging bij kanker

Onco@home

Onco-verpleegkundige Kevin is werkzaam binnen het project Onco@home regio Zuid-West-Vlaanderen. Hij helpt de impact van de ziekte te verlichten door in samenwerking met het ziekenhuis, een deel van de medisch verpleegtechnische zorg thuis te geven. Kevin maakt ook tijd voor menselijkheid en gemoedsrust. Het project benadrukt hiermee de kracht van thuisverpleging in de strijd tegen kanker.

Een meerwaarde voor iedereen

Het project Onco@home is zowel voor de ziekenhuizen als de patiënten een meerwaarde. De kankerpatiënt krijgt thuis de nodige zorg zodat hij korter en minder frequent naar het ziekenhuis moet. Het ontlast tegelijk de ziekenhuizen door het kortere verblijf van hun patiënten.

Meer dan alleen medische zorg

"Bij de patiënt thuis nemen we de vitale parameters op”, vertelt Kevin. “We stellen de chemotherapie nauwkeurig af en zorgen dat alles rond medicatie en bijwerkingen goed wordt opgevolgd."

Als onco-verpleegkundige breng ik medische zorg, menselijkheid en gemoedsrust aan huis

Kevin, thuisverpleegkundige i-mens

Maar het gaat niet alleen om de medische zorg. "We bouwen een vertrouwensband op met onze patiënten. Dit is niet alleen een medische reis, maar ook een menselijke reis. We bieden hen zo ook emotionele steun en dat in hun eigen omgeving.”

Een glimlach en een traan

Wekelijks gaat Kevin langs bij 1 van zijn patiënten Ursula. Met de glimlach kijkt ze uit naar zijn bezoek. "Kevin neemt de tijd om even te praten, en dat maakt mijn dag. Voor mij is thuisblijven gemakkelijker. In het ziekenhuis is het altijd druk, je moet vaak wachten en de verplaatsing naar het ziekenhuis valt op die manier weg.

Het is een enorme hulp dat een deel van de zorg hier thuis wordt gegeven

Ursula, kankerpatiënt

Onco@home

i-mens is nog niet in alle regio's actief in het Onco@home project.

Wil je meer info? Bel 078 15 25 35

Ook interessant