Terug aan het werk na je zwangerschapsverlof

Door Anne-Sophie Scholts - Communicatieverantwoordelijke

Een nieuwe mama zijn is sowieso niet gemakkelijk, maar na je zwangerschapsverlof moet je ook terug aan het werk. Een verademing of een vloek? Anne-Sophie Scholts, communicatieverantwoordelijke bij i-mens beviel van een tweeling en ging na vier maanden opnieuw werken.

Of ik met tegenzin terug ging werken na mijn zwangerschapsverlof? Nee hoor! Misschien vinden andere mama’s het raar om te horen, maar ik verlangde ernaar om na vier maanden terug iets anders te doen dan luiers verversen, flesjes geven, troosten en groentepapjes klaarmaken … Want dag en nacht zorgen voor twee baby’tjes van 4 maanden oud vergde van deze mama ook haar tol. Met een licht jaloerse blik zwaaide ik soms mijn man uit naar zijn werk. Pas op, ik zie mijn kinderen doodgraag! Het was ook met de nodige traantjes dat ik ze eerste dag afzette aan de crèche. Allerlei gedachten spookten door mijn hoofd. Ze gaan ze toch niet laten wenen? Zullen ze overdag willen slapen? O jee, wat als ze wenen wanneer ik toekom? Ga ik ze de volgende dag nog durven brengen?

Vaak kijken mensen me raar aan als ik vertel dat de papa 4/5 werkt en ik fulltime. Maar hé, we leven in de 21ste eeuw! Het moet niet altijd de mama zijn die het huishouden doet draaien. En ik geef het zonder blozen toe: mijn man is een veel betere kok dan ik. Gelukkig hebben we ook een supergoede huishoudhulp die ervoor zorgt dat ik spontaan glimlach als ik mijn pas gepoetst huis binnenstap. Dan kan ik mijn tijd vullen met kindjes entertainen, samen wandelen, hen een lekker badje geven, oma’s en opa’s bezoeken … En als het heel even kan, ook zelf eens een deugddoend bad nemen.

Ik ben ervan overtuigd dat ik een betere mama kan zijn door terug te gaan werken. Al is de combinatie werk en gezin ook niet te onderschatten. De ochtendrush om tijdig klaar te raken, begint tegen het einde van de week door te wegen. Wetende dat ik ook in het weekend niet kan bijslapen – want onze gastjes zijn geen langslapers – kruip ik ’s avonds na de voorbereiding voor de volgende dag al snel onder de wol. Zelf nog vlug wat eten naar binnen spelen en hop het bed in. Kortom, het leven als werkende mama van een vier maanden oude tweeling is intensief, boeiend, ontroerend, vermoeiend maar georganiseerd (althans dat proberen we). Ik zou het op dit moment in mijn leven niet anders willen.

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer