Opletten tijdens zwangerschap: zon en vliegtuig

Je moet tijdens je zwangerschap extra waakzaam zijn voor bepaalde dingen. Hieronder gaan we dieper in op de gevaren van de zon en reizen met het vliegtuig.

Zwangerschap en de zon: wees voorzichtig

Zwanger zijn. De hormonen gieren door je lichaam en zorgen voor heel wat veranderingen. Ook voor je huid. Dat kan leiden tot een zogenaamd zwangerschapsmasker. Dat bestaat uit geelbruine vlekken in het gelaat. Een combinatie van factoren ligt aan de oorsprong: hormonen, zon, familiale gevoeligheid … Veel vrouwen hebben er helemaal geen last van. Toch mijd je maar beter felle zon.

Smeer je goed in met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en verberg je gezicht onder een grote hoed. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de huidverkleuring binnen het jaar na de bevalling. Maar bij een volgende zwangerschap is de kans groot dat het masker terugkomt. Vaak is het dan ook iets donkerder. Is de verkleuring hardnekkig, contacteer dan je huisarts of dermatoloog.

Vliegen tijdens je zwangerschap?

Vaak kan je bij een normale zwangerschap tot 32 weken vliegen, afhankelijk van de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij. Na 28 weken moet je bij veel vliegmaatschappijen een door je arts afgeleverde medische toestemming voorleggen. Lange afstandsvluchten worden afgeraden, net als vliegen tijdens je laatste zwangerschapsmaand.

Tips voor de vlucht

  • Bevorder de bloedcirculatie: wandel regelmatig in het gangpad of beweeg je voeten op en neer.
  • Zorg voor een licht tussendoortje zodat je maag niet leeg is.
  • Kies voor gemakkelijke en lichte kledij.
  • Drink voldoende water.
  • Draag de gordel onder je buik.
  • Neem geen zware handbagage mee.

Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?

Ontdek onze pagina vroedvrouw aan huis of bel ons op 078 15 25 35.

Bekijk ons aanbod

Ook interessant