"Kind, wat ben ik blij dat ik u zie!"

Vrijwilliger Mia en klant Arlette5

Dat is wat klant Arlette (88) jaar zegt tegen Mia, een kwieke 80'er en vrijwilliger in de i-mens nachtoppas. Na het overlijden van haar echtgenoot zocht Mia een zinvolle bezigheid. En die vond ze door te starten met vrijwilligerswerk.

Eenzame avonden en nachten

6 jaar geleden overleed Mia’s echtgenoot. "Het was een fijne man, een levensgenieter." zegt Mia. "Hij ging graag op reis, dronk graag een glas wijn en dekte altijd de tafel mooi. Dat is allemaal weggevallen."

Vooral de avonden en nachten vielen Mia zwaar. "Ik ben niet graag alleen ’s avonds en ’s nachts." Gelukkig zette een ziekenfondsmedewerker haar op de goede weg en bracht haar in contact met de i-mens coördinator van het vrijwilligerswerk.

Oprecht dankbaar

"De vrijwilligerscoördinator nodigde mij uit voor een kennismakingsgesprek. Ik haalde mijn bewijs van goed gedrag en zeden en kon aan de slag".

"Zijn kinderen richtten een dankwoord aan mij op zijn begrafenis, ik was echt ontroerd."

Mijn 1ste opdracht als vrijwilliger, ongeveer 6 jaar geleden, was nachtoppas bij een man met dementie. Ik bracht daar 3 tot 4 nachten per week door. Hij overleed en op de begrafenis richtten zijn kinderen een dankwoord aan mij. Ik was echt ontroerd door die dankbaarheid."

Thuis blijven wonen dankzij nachtoppas

"Nu ben ik een 3-tal jaar nachtoppas bij Arlette, op dinsdag en woensdag.

Ik kom bij haar toe rond kwart voor 8 (’s avonds). Dan maak ik eerst mijn eigen bed op. We babbelen, kijken tv en rond 10 uur help ik haar in bed en ga ik ook slapen."

"Het gebeurt dat ze ’s nachts belt en dan help ik haar waar nodig."

Arlette verplaatst zich met een rollator en is bang om te vallen. Dankzij de vrijwillige nachtoppassers kan ze thuis blijven wonen.

"Om 6.30 uur sta ik op, fatsoeneer ik mezelf en help ik Arlette uit bed. Ik maak wat koffie en we ontbijten samen. Ik breng mijn eigen ontbijt mee, want ik wil haar niet teveel op kosten jagen. Rond 8 uur ga ik terug naar huis."

Ik raad vrijwilligerswerk aan

"Ze is oprecht gelukkig dat we langsgaan en zegt iedere keer 'kind, wat ben ik blij dat ik u zie'. Ik voel mij op dat moment superjong", lacht Mia.

"Ik raad mensen aan vrijwilligerswerk te doen. Als je sociaal, eerlijk, vriendelijk en discreet bent dan kan je gemotiveerd aan de slag als vrijwilliger. Ik doe het in ieder geval heel graag."

Vrijwilliger nachtoppas worden bij i-mens?

Maak mee het verschil voor mensen die ook 's nachts ondersteuning nodig hebben.

Bekijk nu onze vacatures nachtoppas

Aanvullende diensten

Ook interessant