Je wereld groeit met vrijwilligerswerk

Yvette, 43 jaar, studeert politieke, economische en sociale wetenschappen aan de UC in Leuven. Ze zit in haar laatste masterjaar. Haar voornaamste vrijetijdsbesteding? Zich inzetten als vrijwilliger bij i-mens. Al sedert 2012.

“Kort voor de 1ste coronagolf ben ik bij Monique terechtgekomen. Zij wil haar spieren blijven trainen en haar goede gezondheid behouden. Daarom gaan we vaak samen wandelen. Om kleine boodschappen te doen, of gewoon, om de buurt te verkennen. Dat samen wandelen motiveert haar om buiten te komen en in beweging te blijven. Af en toe wieden we wat onkruid in de tuin, klasseer ik de boeken in haar bibliotheek of halen we groenten bij de bioboerderij.”

Van ieder mens kan je iets leren

“Ik zou i-mens aanbevelen bij vrienden en familie. Zeker als alle dames zo vriendelijk zijn als Yvette”, lacht Monique. “Het contact met Yvette is heel verrijkend. Ik ben heel nieuwsgierig en vraag veel aan Yvette over haar land van herkomst, haar cultuur. Het doet goed kennis te maken met andere ervaringen.”

Mijn band met Yvette is vertrouwelijk, geen chichi maar simpel en met respect. De ene komt op voor de andere. Dat voel ik, dat respect.

Monique, klant bij i-mens

"En dat is voor mij het belangrijkste in het leven: respect hebben voor elkaar. Mocht iedereen respect hebben, zou het leven mooi zijn. Van ieder mens kan je iets leren.”

Vrijwilligerswerk is zo waardevol

Yvette is ook nachtoppas bij een klant van i-mens. “Ik heb bij die klant direct contact met een andere vrijwilliger die er gedurende de dag is.”

“Daarnaast komen we 1 keer per jaar samen met alle vrijwilligers uit het Brusselse. We delen onze ervaringen en wisselen telefoonnummers uit. Op die manier houden we nadien contact met elkaar”.

Yvette is een echte ambassadeur voor het vrijwilligerswerk. “Vrijwilligerswerk is heel belangrijk. Je leert nieuwe mensen kennen, je bouwt een band op met de mensen en hun familie. Je krijgt verantwoordelijkheid. Vrijwilligerswerk helpt je te integreren als je van een ander land komt."

"Je krijgt inzicht in het leven van anderen. Het is zo waardevol. Ik kan het iedereen aanbevelen."

Yvette en Monique plannen – na corona – om samen naar de bioscoop, concerten en theater te gaan.

Vrijwilliger worden bij i-mens?

Maak mee het verschil met onze meer dan 2200 vrijwilligers voor mensen die zorg nodig hebben.

Vrijwilliger worden
Vrijwilliger Yvette met klant Monique

Aanvullende diensten

Ook interessant