Hoe je baby koel houden tijdens warme dagen (6 tips)

Door Aline Vandevoorde

foto baby koel houden

De zomer brengt zonneschijn en langere dagen, maar zorgt ook voor hogere temperaturen. Voor jou als ouder van een pasgeborene of baby kan het een uitdaging zijn om je kindje koel te houden. Met onze 6 effectieve tips zorg je ervoor dat je baby koel blijft. Zo kan zowel jij als je baby genieten tijdens deze dagen van mooi weer.

In deze blog lees je alles over je baby koel houden:

  1. Kies de juiste kleding
  2. Houd je baby gehydrateerd
  3. Creëer een schaduwrijke omgeving
  4. Gebruik zonnebrandcrème
  5. Verfris je baby voorzichtig
  6. Profiteer van professionele begeleiding

Waarom je baby koel houden?

Tijdens warme zomerdagen is het voor de gezondheid van je baby cruciaal om een comfortabele lichaamstemperatuur te behouden. Baby's hebben nog niet het vermogen om hun temperatuur goed te reguleren, omdat hun zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk oververhit raken. Dat kan leiden tot irritatie, uitdroging en zelfs ernstigere gezondheidsproblemen. Door je baby koel te houden, bescherm je hem of haar tegen deze risico's en zorg je voor een gelukkige en gezonde zomerervaring.

Dit is de ideale temperatuur

De ideale lichaamstemperatuur van een baby ligt tussen 36,5 en 37,5 °C. Het is essentieel om deze temperatuur regelmatig te controleren, vooral tijdens warme dagen. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van oververhitting.

6 waardevolle tips om je baby koel te houden

Tip 1: Kies de juiste kleding

Bij warm weer is het belangrijk om je baby licht en luchtig te kleden. Een eenvoudige body is vaak al voldoende om je baby comfortabel te houden tijdens warme dagen. Op extreem hete dagen kan zelfs alleen een pampertje al genoeg zijn.

Het is echter cruciaal om onderscheid te maken tussen een pasgeboren baby en een baby van enkele maanden oud, die goed groeit.

Pasgeborenen zijn extra kwetsbaar in de 1ste weken en hebben meer zorg nodig. Kleed ze niet te koud, omdat ze anders te veel energie moeten besteden aan opwarmen, wat hun groei kan belemmeren. Zorg ervoor dat ze voldoende zijn gekleed, bij voorkeur met 1 laagje meer dan wat je zelf draagt. Dat is vooral belangrijk in koelere huizen en om tocht te vermijden. Op warme dagen kan een pasgeborene in een dakappartement mogelijk genoeg hebben aan alleen een body.

Oudere baby's die goed groeien, kunnen hun lichaamstemperatuur beter reguleren en hebben meestal minder kleding nodig. Vermijd fleece en geef de voorkeur aan katoenen lakentjes, omdat deze beter ademen.

Tip 2: Houd je baby gehydrateerd

Borstvoeding of flesvoeding blijft belangrijk, maar op warme dagen kan je baby extra dorstig zijn. Bied vaker dan normaal voeding aan om uitdroging te voorkomen. Geef echter geen water aan baby's jonger dan 6 maanden, omdat hun vochtbalans verstoord kan raken.

Tip 3: Creëer een schaduwrijke omgeving

Vermijd directe blootstelling aan de zon door je baby altijd in de schaduw te plaatsen. Een geschikte optie is bijvoorbeeld onder een parasol of luifel. Voor extra bescherming van het gevoelige hoofdje van de baby, is een zonnehoedje aan te raden.

Gebruik liever een parasol in plaats van de buggy met een doek te bedekken. Dat helpt de luchtstroom te behouden. Een geschikte en koele omgeving creëren draagt bij aan het comfort en de gezondheid van je baby tijdens warme dagen.

Tip 4: Gebruik zonnebrandcrème

Als je baby toch blootgesteld wordt aan de zon, breng dan een babyvriendelijke zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF factor 50) aan. Smeer de crème 's ochtends en herhaal regelmatig voor optimale bescherming.

Tip 5: Verfris je baby voorzichtig

Gebruik lauwwarm water om je baby voorzichtig op te frissen. Zorg ervoor dat het water niet te koud is. Je kunt ook de voetjes en handjes van de baby kort in een koud badje dompelen.

Tip 6: Profiteer van professionele begeleiding

Overweeg vroedvrouwondersteuning of kraamzorg. Die geven je waardevol advies over omgaan met de zomerse hitte en dragen optimaal zorg voor je baby. i-mens biedt uitgebreide ondersteuning en deskundige begeleiding op dit gebied.

Je baby koel houden tijdens warme dagen vergt wat extra aandacht en zorg. Met deze waardevolle tips kan je een comfortabele en veilige omgeving creëren voor je baby. Vergeet zeker niet om regelmatig de temperatuur van je baby te controleren en te genieten van de mooie zomerdagen samen.

Heb je nog vragen?

Voor deskundige begeleiding, contacteer i-mens kraamzorg en vroedvrouw aan huis, of bel ons op 078 15 25 35.

Bekijk ons aanbod

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer