Gepakt en gezakt voor de allereerste schooldag

Door Eline De Wit

De allereerste schooldag is een mijlpaal die niemand snel over het hoofd ziet. Duizenden kleuters zullen in een totaal nieuwe omgeving terechtkomen en hun schoolcarrière voor minstens de komende 15 jaren vorm beginnen geven. Laten we het even op minder lange termijn bekijken. Hoe kan je jouw (klein)kind nu best voorbereiden op de overgang naar de kleuterschool?

Een week voor de 1ste schooldag

Met nog een kleine week te gaan heb je ruim de tijd om je (klein)kind voor te bereiden op de grote verandering. Wat je kan doen is een aftelkalender ophangen zodat je (klein)kind weet hoeveel nachtjes het nog moet slapen en aan elke dag een leuke activiteit koppelen. Zo kan je voorlezen uit een kinderboek dat weergeeft hoe het eraan toe gaat op school of kan je je (klein)kind laten tekenen over zijn of haar droomschool. Nadien kan je dan vragen om uit te leggen wat hij of zij allemaal getekend heeft.

Laat het thema verder leven thuis door er regelmatig een gesprekje over te voeren. Is er al een wenmoment geweest op school? Dan kan je daar samen op terugblikken. Als je (klein)kind nog niet naar school geweest is, kan je vertellen over wat het kan verwachten: knutselen, spelen, een speelplaats, een klas met andere kindjes …

Mocht je (klein)zoon of (klein)dochter het nog niet hebben, kan je samen een boekentas, brooddoos en drinkbeker uitkiezen. Zo wordt school meteen iets concreter en tastbaar. Oefen ook al eens om het boekentasje te openen en te sluiten en laat je (klein)kind al eens eten uit de brooddoos en drinken uit de beker.

Om stress te vermijden op 1 september kan je de tocht naar school samen al eens maken met de fiets, de auto, het openbaar vervoer … Bovendien is het voor je (klein)kind zo geen vreemde uitstap volgende week.

Dinsdagochtend 1 september

De grote dag is aangebroken. Wat je zeker niet wil voorhebben is in 7 haasten en met een gespannen (klein)kind toekomen aan de schoolpoort. Start deze dag dus absoluut op tijd, zodat jullie er zeker van kunnen genieten.

Is de lievelingsknuffel mee ingepakt? Tijd voor de allerlaatste afspraken samen. Vertel je kleuter duidelijk wie hem of haar zal komen ophalen. Zeg er ook bij of het warm zal eten op school en of het in de naschoolse opvang moet blijven.

Is jouw (klein)kind gepakt en gezakt, er volledig klaar voor? Dan is het nu aan jou. Probeer je sterk te houden en blijf vooral ontspannen bij het afscheid. Stel dat afscheid trouwens niet te lang uit en hou het kort. Dat zal het voor jullie beiden minder pijnlijk maken.

En? En? En?

“En? Hoe was het vandaag?”. Dé vraag die op iedere ouders lippen brandt op het einde van de schooldag. De kans is echter groot dat je (klein)kind nog even moet bekomen van alle nieuwe indrukken, bergen informatie en gewoonweg vermoeiende dag. Controleer dus even of je kleintje nood heeft om alles even op het gemak te verwerken.

Je wil natuurlijk wel weten hoe de dag precies verlopen is. Sommige kinderen zijn een stortvloed van woorden bij thuiskomst. Anderen antwoorden met niet meer dan "goed" op de vraag hoe de dag geweest is. In dat geval kan je eventueel een vertelkaart gebruiken: een prent of foto die de meest voorkomende activiteiten uit de kleuterklas laat zien. Terwijl je (klein)kind naar de kleurrijke kaart kijkt, kan jij enkele vraagjes stellen: "Wat vond je het allerleukst vandaag? Hebben jullie een liedje gezongen? Waar heb je mee gespeeld? Heeft de juf een mooi verhaal verteld?"

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer