Je baby een badje geven: hoe en wanneer doe je dat?

Door Heleen Couvreur

Je baby de eerste keer in bad doen, spannend! Met een goede voorbereiding kunnen jullie beiden genieten van een deugddoend badje.

Wil je meer tips als jonge of toekomstige ouder? Volg ons via Instagram imens_opgroeien.

Een goede voorbereiding

Jouw baby heeft het niet graag koud. Zorg daarom dat alle benodigdheden klaar liggen:

  • 2 tetradoeken
  • washandje
  • babyzeep/olie
  • verse kleertjes
  • pamper

Zo kan je snel, veilig en efficiënt werken.

Wat is de juiste watertemperatuur?

Het badwater moet 37 graden zijn. Dat kan je meten met een badthermometer of door te voelen met je elleboog. De omgevingsruimte moet ook aangenaam warm zijn.

Wanneer je baby een badje geven?

In bad gaan hoeft zeker niet in de eerste week. Je kan wachten tot de navel afgevallen is voor de start van het eerste bad. Zo kan de navel snel uitdrogen en afvallen.

Wacht minstens 30 minuten na de voeding om een badje te geven. Hoe lang je een badje geeft hangt af van de leeftijd. Bij jonge baby's is 5 à 10 minuten voldoende. Wanneer de baby aangeeft er genoeg van te hebben dan stop je vroeger. 2 keer per week in bad is zeker meer dan genoeg.

Wat moet je zeker wassen?

Wassen doe je van proper naar vuil. Je start met het wassen van het hoofdje en gezichtje. Dit doe je zonder zeep. Daarna zeep je de handjes, de armen, het buikje, de rug, de lies, de voetjes en tenslotte de billetjes in.

Na het inzepen kan je je baby in een tetradoek wikkelen = bakerbadje om vervolgens zachtjes in het water te laten. Het zorgt voor rust en geborgenheid en bootst het veilige gevoel van de baarmoeder na. Ideaal voor prematuur geboren of prikkelbare baby's.

De oortjes dompel je de eerste 6 weken niet onder water.

Hoe droog je je baby goed af?

Haal je baby voorzichtig uit het water en droog hem snel af. Start ook hier met het hoofdje. Probeer niet te wrijven maar zachtjes te deppen en vergeet tenslotte de huidplooitjes niet.

Laat je ook bijstaan tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw aan huis kan je zowel tijdens als na de zwangerschap begeleiden, terwijl een kraamhulp je na de geboorte helpt bij het huishouden en de verzorging van je baby.

Vind meer info over deze diensten op onze pagina voor toekomstige ouders.

Diensten voor toekomstige ouders

Aanvullende diensten

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer