5 mei bevalt ons!

5 mei bevalt ons! Waarom? Omdat we op 5 mei de Internationale Dag van de Vroedvrouw (sorry mannen) vieren. Een dikke, welgemeende proficiat en dank-je-wel aan alle vroedkundigen overal ter wereld. Want zij begeleiden je voor, (tijdens) en nadat jouw kleine wondertje op de wereld kwam.

In ‘normale’ tijden begeleiden Jelke (28 jaar) en Suzanne (31 jaar), twee van onze vroedvrouwen bij i-mens, elk een 100-tal zwangeren en kersverse mama’s per jaar. Ze zijn zelf ook mama.

Hoeveel begeleidingen en bevallingen op hun teller staan in hun carrière, hebben ze niet bijgehouden. Maar dat ze momenteel bijzondere begeleidingen doen, is een feit.

De huisbezoeken zijn nu niet zo’n vanzelfsprekend als vóór het coronatijdperk. Maar onze vroedvrouwen vinden creatieve oplossingen om de begeleidingen zo goed en zo veilig mogelijk te houden.

“We werken soms met videocommunicatie.” (Suzanne)

Er wordt beschermingsmateriaal (handschoenen, mondmaskers …) gebruikt om zowel de mama’s als henzelf te beschermen. En uiteraard worden alle veiligheidsmaatregelen strikt opgevolgd (goede handhygiëne, voldoende afstand …). Ook het gebruikte materiaal wordt extra ontsmet. Niemand wil het op haar geweten hebben om een besmetting door te geven aan een (toekomstige) ouder of een pasgeboren baby. Of aan het thuisfront. Want de angst om het coronavirus mee naar huis te nemen is groot.

Waar mogelijk en wenselijk wordt videocommunicatie ingezet om bijvoorbeeld uitleg te geven over borstvoeding. De meeste jonge gezinnen beschikken over de nodige middelen om dit te realiseren.

“Alle bezoeken die we nu doen zijn wel heel intens.” (Jelke)

Heel wat vragen en bezorgdheden komen via de telefoon.

Alle fysieke bezoeken op vandaag zijn meestal dringende bezoeken. Er is grote ongerustheid bij de ouders. Ze hebben extra vragen en problemen. Het zijn bijzonder gevulde en intensieve bezoeken. Ze wegen zwaar door op onze vroedvrouwen, maar ze houden stand.

Zelf bijlezen en informatie opsnorren over de invloed van dit vies beestje voor de zwangerschap en op pasgeboren baby’s, is een must.

Vroedvrouw Jelke geeft nog een brok goede raad mee:

“Hou je alstublieft aan de regels. Hou afstand en beperk de mensen waarmee contact hebt. Dat je het zelf krijgt, is misschien nog minste van je zorgen. Maar hou er rekening mee dat je anderen kunt besmetten zonder dat je het beseft. Dat je de eventuele ziekte en/of dood van een oudere of jonge mama of jonge opa op je geweten kan hebben. Dat wil niemand toch?

Geniet van de momenten met je gezin, de tijd die je hebt om series te bingewatchen en ongegeneerd een ganse dag in pyjama te zitten. Want voor je het weet is die tijd weer gepasseerd en besef je dat je er te weinig van genoten hebt.

Zorg voor elkaar en weet dat de vroedvrouw nog altijd klaar staat om jullie te begeleiden met raad en daad!”

Vragen over onze vroedvrouwen tijdens corona?

Bekijk onze pagina met veelgestelde vragen of bel ons op 078 15 25 35.

Vragen over onze vroedvrouwen tijdens corona

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer