3 mythes over borstvoeding doorprikt

Heel wat moeders twijfelen om borstvoeding te geven. Er bestaan dan ook heel wat mythes rond het geven van borstvoeding die je onterecht kunnen afschrikken. Dat is jammer. Daarom doorprikken wij de 3 meest voorkomende fabeltjes voor jou.

1. “Borstvoeding geven doet pijn.”

Als je pijn hebt bij het aanleggen, ligt je baby misschien niet goed. Probeer het eens op deze manier:

  • Zoek een rustige plek op. Is het te druk wegens te veel enthousiaste neefjes en nichtjes op bezoek? Stuur ze even naar buiten. Zij halen een frisse neus en jij kan in alle rust je baby voeden.

  • Zorg dat je zelf gemakkelijk zit. Dit is moeilijk natuurlijk als je net een keizersnede hebt gehad, of een pijnlijke knip. Vind een gemakkelijke zetel waar je ontspannen in zit of probeer het eens al liggend in je bed. Een voetbankje komt soms goed van pas!

  • Breng je baby naar de borst en niet omgekeerd je tepel naar de baby, want zo ga je soms in een ongemakkelijke positie zitten.

  • Plaats je baby in een comfortabele positie. Niet in een bolletje om je heen maar met een rechte rug en de kin naar voren. Zoals je zelf een glas water drinkt.

  • Let erop dat de baby met een wijde mond aanhapt zodat hij zowel de tepel als een stukje tepelhof in zijn mondje heeft. Zie je dat zijn mondje niet super wijd is? Probeer dan eens zijn kin lichtjes naar onder te duwen zodat het mondje vanzelf groter wordt zonder je baby steeds weer van de borst te moeten halen.

  • Kijk ook de lipjes van je baby goed na. Die moeten goed gekruld zijn naar buiten anders gaat je baby enkel op het topje van je tepel zuigen en dat kan zeer pijnlijk zijn.

  • Ondersteun je baby goed.

2. “Ik weet niet of ik genoeg melk geef.”

De eerste dagen is het sowieso even zoeken. De borstvoeding moet namelijk nog goed op gang komen. Daarom is het belangrijk om in het begin je baby regelmatig aan te leggen.

  • Zorg dat je minstens 8 voedingen per dag geeft tijdens de eerste weken. Zo zorg je voor een goede melkproductie. Lukt het nog niet zo goed of je baby kan niet bij jou zijn? Stimuleer je borsten door manueel te kolven. Op die manier spaar je de eerste melk om later aan je baby te geven!

  • Naarmate je baby groeit zal het aantal voedingen per dag afnemen. In het begin is de maag van je baby zo groot als een kers, die is dus rap gevuld, maar ook snel weer leeg. Daarom is 12 à 14 voedingen per dag in het begin heel normaal.

  • Borstvoeding werkt volgens vraag en aanbod. Als je goed kijkt naar je baby leer je de vroege hongersignalen herkennen: sabbelen, smakken, geeuwen, rondzoeken, wat feller bewegen, op z'n handje beginnen zuigen. En als laatste: huilen. Een huilende baby is moeilijker aan de borst te leggen. Dus kijk en luister goed naar je baby. Van zodra je signalen ziet, mag je baby aan de borst.

3. “Ik mag niet alles eten als ik borstvoeding geef.”

Toch wel, maar met mate. Soms kan je merken dat je baby’tje wat gevoeliger is aan bepaalde voedingsstoffen. Zo kan hij of zij veel krampen hebben of veel windjes laten.

Bijvoorbeeld: merk je dat als je veel chocolade eet, je baby wat lastiger is? Stop dan met chocolade eten gedurende 14 dagen en probeer het daarna opnieuw. Heeft je kindje opnieuw last? Dan schrap je chocolade best uit je voeding. (Sorry ladies).

Maar geen paniek. De darmen van pasgeborenen zijn de eerste 6 à 8 weken nog niet volgroeid en dus veel gevoeliger voor alles wat ze eten. Is je baby nu gevoelig voor chocolade? Dan betekent dat niet dat je baby automatisch een allergie of een intolerantie heeft voor die voeding.

Meer tips tegen babykrampjes?

Een draagdoek, babymassage of bezoek aan de osteopaat kunnen helpen om de krampjes verzachten.

Twijfel je of weet je echt geen raad meer? Laat je begeleiden door een vroedvrouw aan huis. Zij komt met plezier bij je langs en staat je graag bij met allerlei tips en advies.

Zit je nog met vragen? Of heb je meer informatie nodig?

Onze vroedvrouwen en lactatiekundigen begeleiden je graag in je vertrouwde omgeving, zowel voor als na je bevalling. Ze staan je medisch bij en geven raad bij al je vragen. Lees meer over hoe onze vroedvrouwen en lactatiekundigen aan huis jou kunnen helpen.

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer